[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-712591c7ece92d0c9c3fd437deb48d31.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-712591c7ece92d0c9c3fd437deb48d31.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-712591c7ece92d0c9c3fd437deb48d31.jpg","size":"85.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Borrell i Lenarčič upozorili na eskalaciju humanitarne krize u Gazi

Visoki predstavnik/potpredsjednik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič objavili su zajedničko saopćenje o humanitarnoj situaciji u Gazi i na Zapadnoj obali. U saopćenju se navodi da je od suštinske  važnosti izbjeći svaku eskalaciju na Bliskom istoku, posebno nakon napada iz Irana usmjerenih na Izrael, saopćila je Delegacija Evropske unije u BiH.

- U ovom ključnom trenutku, ponovo pozivamo na momentalan prekid vatre u Gazi, u skladu s Rezolucijom 2728 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva hitno i nesmetano proširenje protoka humanitarne pomoći u Gazu da bi se spriječila dalja eskalacija ove humanitarne krize te katastrofalan, predvidljiv i neminovan ishod po njeno stanovništvo. S velikim zaprepaštenjem potvrđujemo sve veći broj dokaza širenja gladi u Gazi i eskalacije humanitarne situacije do katastrofalnih razmjera - navodi se u saopćenju visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella i komesara Janeza Lenarčiča.

Evropska komisija je uzela u obzir  obećanje Izraela  da će otvoriti nove prolaze za humanitarnu pomoć u Gazi, uključujući luku Ashdod i prelaz Erez, te povećati dostavu pomoći iz Jordana. Međutim, pored toga, prioritetno je potrebno djelovati ciljano. Želimo jasno staviti do znanja da neolakšavanje isporuke pomoći u traženim količinama predstavlja smrtnu presudu za Palestince kojima je pomoć očajnički potrebna, naveli su.

 U saopćenju se ističe da se Palestinci, njih 1,1 milion, suočavaju  s prijetnjom gladi, a prema najnovijim izvještajima, za njih 210.000 u Sjevernoj Gazi glad je neminovnost. Od 7. oktobra, u Gazu je stigao tek mali dio minimalne količine potrebne hrane, što je značajno doprinijelo prijetećoj gladi i akutnoj nestašici hrane.

- Nema nestašice zaliha pomoći jer je pomoć dostupna u izobilju, na čekanju na granici sa susjednim zemljama, spremna za dopremanje u Gazu. Nužno je da se dopusti da pomoć stigne do onih kojima je potrebna. Pozivamo sve strane da ispune svoje obaveze prema međunarodnom zakonu, posebno naglašavajući odgovornost Izraela kao okupatorske sile da obezbijedi zadovoljenje osnovnih potreba Palestinaca u Gazi.

To podrazumijeva obezbjeđivanje nesmetanog i bezbjednog pristupa za humanitarnu zajednicu kopnenog prije svega, za pomoć stanovništvu sa adekvatnom humanitarnom pomoći.

Te obaveze nisu predmet vlastitog nahođenja već su propisane međunarodnim humanitarnim pravom, kao što se navodi odredbama Četvrte ženevske konvencije - ističu Borell i Lenarčič.

Obaveze, kako navode,  dodatno pojačavaju privremene mjere Međunarodnog suda pravde, rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i zaključci Evropskog vijeća.

Pored toga, konstantna nestabilnost u Gazi, uključujući napade na humanitarne radnike i medicinsko osoblje, doprinosi smanjenju humanitarnog prostora.

- Gubitak sedam članova osoblja Svjetske centralne kuhinje samo je jedan od brojnih užasavajućih napada na humanitarce u kojima je živote izgubilo preko 200 humanitarnih radnika.

Cjelokupno humanitarno i medicinsko osoblje, kao i bolnice i humanitarni objekti moraju se zaštititi prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Također pozivamo Izrael da preduzme mjere protiv nasilja na Zapadnoj obali koje se brzo širi. Strogo osuđujemo nasilje ekstremnih doseljenika i zahtijevamo da svi počinitelji budu izvedeni pred lice pravde.

Potrebno je hitno djelovati da se situacija smiri i završi vrtlog krvoprolića i osvete- istakli su u zajedničkom saopćenju o humanitarnoj situaciji u Gazi i na Zapadnoj obali Borrell i Lenarčič.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!