[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/21\/xczr.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/21\/100x73\/xczr.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/21\/xczr.jpeg","size":"87.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

FIFA produžila rok za odlazak igrača iz Rusije i Ukrajine

Već je veliki broj poznatih i manje poznatih fudbalera odlučio da iskoristi priliku da nesmetano jednostrano napusti ruske i ukrajinske klubove. Odlukom FIFA strani igrači iz ove dvije zemlje mogli su bez obzira na ugovor da napuste klubove nakon što je došlo do sukoba u Ukrajini.

A ta odluka sada je produžena za još godinu dana. FIFA je svoju odluku objavila u zvaničnom saopštenju te navela da igrači mogu nesmetano da napuste klubove zaključno sa 30. junom 2023. godine. Prvobitnom odlukom taj rok je bio postavljen za 30. jun ove godine.

„Prema odredbama koje je odobrio Biro Savjeta FIFA, ukoliko klubovi koji se takmiče pod ingerencijom Fudbalskog saveza Ukrajine ili Fudbalskog saveza Rusije ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije ili 30. juna 2022. – osim ako nije drugačije dogovoreno u pisanoj formi – ovi igrači i treneri će imati pravo da suspenduju ugovore o radu sa svojim klubovima do 30. juna 2023. godine. Odredbe daju igračima i trenerima mogućnost da treniraju, igraju i primaju platu, dok štite ukrajinske klubove i olakšavaju odlazak stranih igrača i trenera iz Rusije“, navodi FIFA.

Odmah se oglasio Fudbalski savez Rusije koji je izrazio neslaganje sa ovakvim postupkom FIFA.

„Fudbalski savez Rusije ne slaže se sa odlukom FIFA koja omogućava stranim igračima i trenerima da jednostrano raskinu ugovore do 30. juna 2023. godine. FSR će biti spreman da klubovima pruži svu pravnu pomoć ukoliko požele da ospore ovu odluku. Dodatno, vjerujemo da ovo pravilo ne može da se odnosi na ugovore sklopljene posle 24. februara 2022. (početak rata u Ukrajini, prim.aut.)“, navodi se u saopštenju FS Rusije. izvor:Sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!