[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/xr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/xr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/xr.jpg","size":"81.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Ćavi i Barsa - ljubav koja nema granica

Emocije Ćavija Ernandesa prema Barseloni nikada nisu bile sporne, niti su ljudi iz kluba ikada krili da legenda ima tretman koji je apsolutno zaslužio poslije svega što je u radio u dresu katalonskog velikana.

Lojalnost je Ćavija dovela na klupu Barse u novembru 2021. kada je naslijedio Ronalda Kumana (koji se posvađao sa svima unutar i oko kluba), a ista ta lojalnost i ljubav su sada bili ključni u odluci da Barsa i naredne sezone nastavi sa istim trenerom.

Ćavi ostaje - to je bila vijest dana u medijima bliskim “blaugrani”, nakon što je definitivno prelomio i promijenio odluku koju je donio još u februaru.

Tada je revoltiran zbog poraza od Viljareala na “Monžuiku” (5:3) poručio da na kraju sezone napušta klupu, ali kako je vrijeme odmicalo i Ćavi je na svako pitanje o budućnosti bio sve misteriozniji.

Moglo je da se nasluti da se dvoumi, znali su to i predsjednik Đoan Laporta i sportski direktor Deko, pa su nakon jednog kruga po Evropi i razgovora sa nekoliko trenera (pominjali su se pregovori sa Hansijem Flikom, Tijagom Motom, pa i Mikelom Artetom) zaključili da je vrijeme da idu na sve ili ništa i počnu da ubjeđuju Ćavija da nastavi ono što je počeo prije dvije i po godine.

I uspjeli su, Ćavi je osjetio ono što svaki trener želi da ima - podršku čelnika kluba i saigrača, pa će odraditi ugovor do kraja (ljeto 2025), a možda ga i produži.

- Mnogi ljudi, uključujući i moje igrače, natjerali su me da shvatim da nisam završio posao ovdje. Vidio sam da nije gotovo - rekao je Ćavi na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Sa Barsom je prošle sezone bio šampion, ima i trofej u Superkupu Španije - gledajući pehare može da se diskutuje o tome da li je Ćavi do sada opravdao očekivanja, ali Barselona je klub u kojem se uvijek gleda šira slika. A ona sada govori da u timu ima mnogo mladih igrača koji su prihvatili bitne uloge i da se ekipa razvija na pravi način. A krajni cilj je, naravno, da Barsa dominira, pobjeđuje i osvaja titule.

- Vjerujem da možemo da budemo uspješni. Uvjeren sam u to i ova tri mjeseca su me natjerala da sagledam stvari drugačije. A pošto je promjena mišljenja znak mudrosti, odlučio sam da ga promijenim. Znam da ćemo završiti sezonu bez trofeja, ali imamo sposobnost da budemo bolji - istakao je Ćavi.

Naljutilo ga je pisanje pojedinih medija da je ostao zbog novca.

- Da sam otišao, novac koji bi trebalo da pripadne meni otišao bi na račun narednog trenera - jasan je bio Ćavi.

Nadovezao se Laporta:

- Istina je, Ćavi je prvo rekao da ide i da ne želi pare. Uvijek se ponašao dostojanstveno, nikada pohlepno - poručio je Laporta.

Kao igrač Barse je osvojio 25 pehara (od toga četiri u Ligi šampiona), kao trener ima tek dva, ali da li neko može da kaže da Ćavi nije pravi čovjek za ovaj projekat?

izvor:Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!