[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/london.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/london.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/london.jpg","size":"477.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Britanija formira cyber-odred sa 2.000 specijalaca

 Velika Britanija namjerava da uspostavi poseban cyber-odred koji će se baviti odbijanjem eventualnih prijetnji državi. U jedinici bi trebalo da učestvuje oko 2.000 specijalaca.

Britanska televizija "Sky News" navodi da formiranjem odreda rukovodi vladin centar za veze i ministarstvo odbrane.

Cyber-specijalci će se boriti protiv "ruske prijetnje", što televizijski izvori direktno navode.

General Richard Barrons, bivši komandant Združenih snaga odgovornih za vojnu kibernetiku, izjavio je da je povećanje britanskih kapaciteta za lansiranje cyber-napada od izuzetnog značaja u vrijeme kada su zemlje kao što je Rusija već u ofanzivi, navodi Sputnik.

- Usvajanjem ofanzivnih cyber-tehnika u Velikoj Britaniji mi se izjednačavamo na terenu i omogućavamo nova sredstva za odvraćanje i kažnjavanje neprijateljskih država - istakao je Barrons.  

Pretpostavlja se da će na stvaranje odreda biti potrošeno oko 250 miliona funti. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!