[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/download.jpg","size":"61.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bogataš koji ne može do bogatstva jer je zaboravio šifru

Prije desetak godina programer Stefan Thomas za jedan video koji je kreirao, a u kojem objašnjava način rada kriptovaluta, plaćen je na prikladan način - bitcoinima. U vrijeme kada je dobio više od sedam hiljada bitcoina njihova vrijednost iznosila je između dolara, te nije mogao ni sanjati da će njegova cijena tokom godina doživjeti veliki porast, te je nedavno premašila cifru od nevjerovatnih 40 hiljada dolara. Prije svega nekoliko dana, cijena njegovih bitocina je iznosila oko 240 miliona dolara. 

Prije desetak godina programer Stefan Thomas za jedan videozapis koji je napravio, a u kojem je objasnio način na koji rade kriptovalute, plaćen je na prikladan način - bitcoinima. U vrijeme kada je dobio više od 7 tisuća bitcoina njihova vrijednost iznosila je između 2 i 6 dolara te nije mogao ni sanjati da će njegova cijena tijekom godina doživjeti takav veliki porast te je nedavno premašila cifru od nevjerojatnih 40 tisuća dolara. Prije nekoliko dana vrijednost njegovih bitcoina iznosila je 240 milijuna dolara.

Stefan je, svoju platu u bitocinima pohranio i sačuvao u digitalni novčanik, a šifre za njega se nalaze na posebnom vanjsom hard disku u koji je moguće ući samo uz poznavaje šifre. No, Thomas je zaboravio tu šifru, a papir na kojem je zapisao šifru je izgubio još prije desetak godina. 

Thomas je, kako je vrijeme odmicalo nastojao otključati taj disk koristeći šifre koje najčešće koristi, no svih dosadašnjih osam pokušaja je prošlo neuspješno. Još uvijek ima dva pokušaja i nemam nikakve ideje koja bi to šifra mogla biti, a ukoliko to zaključi, mogao bi doživotno riješiti svoje finansijske probleme. 

- Samo bih ležao u krevetu i razmišljao o tome. Onda bih otišao do računala s nekom novom strategijom koja ne bi upalila, pa bih opet bio očajan - ispričao je Stefan svoju situaciju za medije.

Nakon što je New York Times objavio priču, Stefanu se javio čovjek Alex Stamos koji je rekao da bi on kroz pola godine mogao probiti šifru, ali zauzvrat, naravno, morao bi platiti 24 miliona dolara, kolika je sadašnja vrijednost bitcoina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!