[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/benjamina-londric.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/benjamina-londric.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/benjamina-londric.jpg","size":"79.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Benjamina Londrc-Karić zvanična kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

Benjamina Londrc-Karić zvanično je kandidat za gradonačelnicu Sarajeva odlučio je KO SDP Sarajevo, potvrdio je za Patriju Adnan Šteta kazavši da se okreću mladim i mijenjaju paradigmu.

"Ponosni smo na Benjaminu i vjerujemo da će biti odlična gradonačelnica Sarajeva", kazao je Šteta. 

Benjamina Londrc rođena je 4.8.1991. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2013. godine, gdje je i magistrirala godinu dana kasnije na temu „Pravni položaj jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine“. Doktorski studij upisala je 2014. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, smjer Historija države i prava. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku zaposlena je na poziciji asistenta od akademske 2014/15. godine pri historijskopravnoj katedri na predmetima Institucije rimskog prava I, Institucije rimskog prava II, Državno-pravni razvitak BiH, Komparativna pravna historija i Moderne pravne kodifikacije. Nakon završetka master studija promovisana je u titulu višeg asistenta na istim predmetima.

Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže.

Doc.dr. Benjamina Karić (rodj. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu.

Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni.

Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti.

Ubijeđeni smo da će doc.dr. Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata.

Vjerujemo da će doc.dr. Karić dobiti podršku kako Gradskog vijeća Grada Sarajeva tako i građana Sarajeva. Sarajlije zaslužuju gradonačelnicu kojom će se ponositi, navode iz sarajevskog SDP BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!