[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/thumbnail-zatvoreni-bazen-amalienbad-c-ma-44.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/100x73\/thumbnail-zatvoreni-bazen-amalienbad-c-ma-44.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/thumbnail-zatvoreni-bazen-amalienbad-c-ma-44.jpg","size":"135.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Beč: Sezona kupanja uz posebne mjere

Prema aktuelnim najavama 32 gradska otvorena i zatvorena bazena i kupališta se otvaraju uz brojne mjere koje trebaju omogućiti propisano rastojanje.

U ovoj sezoni broj kupača je ograničen na svakom bazenu, jer se mora poštovati pravilo slobodnog prostora u okruženju svake osobe. U zatvorenim bazenima svaki kupač ima 20 m2 slobodnog prostora.

Uz ove postojeće propise utvrđena su i dopunska pravila o ponašanju. Dolazak na bazene dozvoljen je samo osobama koje su prebolovale koronavirus, koje su cijepljene, te osobama sa negativnim testom na koronavirus. Testove je potrebno ponoviti pred svaki slijedeći dolazak, dok izuzetak predstavljaju djeca uzrasta do 10 godina.

U zatvorenim bazenima uvedena je dodatna registracija imenom i prezimenom. Pravila higijene kao i obaveza nošenja zaštitnih maski FFP2 vrijede i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Nije dozvoljeno duže zadržavanje na rubovima bazena ili stepenicama, a savjetuje se i izbjegavanje grupisanja ljudi. Mnogobrojni putokazi, piktogrami i nadzorno osoblje upućuju na poštivanje mjera.

Koliko je još mjesta na raspolaganju posjetioci mogu vidjeti na „semaforu za kupališta” ili putem aplikacije grada Beča „Stadt Wien Live-App”. Čim se bazen popuni, na ulaz se stavlja odgovarajuće upozorenje i ističe plava zastava.

Zbog svih pravila i mjera cijene ulaznica su znatno umanjene te se kreću od 1 eura za djecu uzrasta 7 do 14 godina, 2 eura za uzrast od 15 do 18 godina, osobe starije od 63 godine i sezonske goste, pa do 3 eura za odrasle osobe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!