[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/brodovi-kina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/100x73\/brodovi-kina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/brodovi-kina.jpg","size":"126.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Skoro 300 kineskih brodova ušlo u filipinsku Ekskluzivnu ekonomsku zonu

Filipini su u srijedu izvijestili o, kako kažu, upadima 287 brodova iz Kine u njihovu Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), što je dovelo do pogoršanja odnosa ove dvoje zemlje nakon perioda poboljšanja.

- Ovaj incident, zajedno s kontinuiranim ilegalnim upadima stranih brodova viđenih u blizini ostrva pod kontrolom Filipina, prijavljen je nadležnim agencijama radi mogućih diplomatskih postupaka - navodi se u saopćenju radne grupe za Južno kinesko more.

Filipinsko ministarstvo vanjskih poslova posljednjih se sedmica u više navrata žalilo zbog "rastućeg i prijetećeg prisustva" kineskih brodova u njihovoj  ekonomskoj zoni i zahtijevalo je njihovo povlačenje, javlja Reuters.

Zasad nema odgovora kineske ambasade u Manili za komentar na ovaj incident.

Stručnjaci kažu da su kineski brodovi i obalska straža ključni za njihove strateške ambicije u Južnom kineskom moru, održavajući stalno prisustvo koje komplikuje ribolovne i priobalne energetske aktivnosti drugih obalnih država.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!