[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/aljosa-campara05.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/100x73\/aljosa-campara05.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/aljosa-campara05.jpg","size":"49.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Aljoša Čampara odgovorio Dodiku: Nećemo razgovarati o legitimnom predstavljanju, toga nema...

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara, u povodu današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome kako se zalaže za to da Srbi iz FBiH biraju svoje "legitimne predstavnike" u Dom naroda, poručio je kako izborna i ustavna reforma neće sadržavati nikakve odredbe o takozvanom legitimnom predstavljanju.

„Evropska komisija je još 2019. godine odredila 14 ključnih prioriteta koji se odnose na našu zemlju. Samo neki od njih su osiguranje jednakosti i nediskriminacije građana posebno rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci) kao i uklanjanje prava veta u donošenju odluku.

Svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini jasno je da u ovom momentu nažalost etnički koncept prevladava u Bosni i Hercegovini, ali je u izbornoj i ustavnoj reformi moguće i nužno potrebno napraviti balans između etničkog i građanskog principa.

Mi ćemo sigurno u budućnosti morati voditi računa i o paritetu funkcionisanja entitetskih organa vlasti. Nedopustivo je da Dom naroda Parlamenta FBiH ima veće ovlasti od Vijeća naroda RS-a ili da potpredsjednici FBiH imaju veće ovlasti od potpredsjednika RS-a koji nemaju skoro nikakve suštinske nadležnosti u bh. entitetu RS.

To su teme o kojima možemo razgovarati, a ne o takozvanom legitimnom predstavljanju", kaže Čampara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!