[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/samantha-power6-1024x683.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/100x73\/samantha-power6-1024x683.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/samantha-power6-1024x683.jpg","size":"62.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Samantha Power sumirala rezultate svoje posjete BiH

Samantha Power, glavna direktorica USAID-a, održala je press-konferenciju u Zemaljskom muzeju zajedno sa ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

Ona je sumirala rezultate svoje posjete i govorila o aktuelnim pitanjima.

Govoreći o sastanku Predsjedništvu BiH ona je kazala kako je Milorad Dodik govorio različite stvari na sastanku u odnosu na one koje je iznio na današnjoj konferenciji. Istakla je da, “ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionisati ili biti dobro za građane RS te da to može dovesti u pitanje održivost Republike Srpske”.

Odgovarajući na pitanja novinara kada se može, prema njenom mišljenju očekivati deblokada institucija BiH, kazala je kako ne može predviđati rokove niti “okarakterisati namjere Dodika u pogledu rada državnih institucija”.

“Dobila sam kratak sažetak te press konferencije i izjava koje je dao, koje u određenoj mjeri odstupaju od stvarnog razgovara koji smo vodili. Neke stvari je rekao drugačije u odnosu na ono što je rekao tokom sastanka. On je poprilično mnogo stvari rekao u vezi važnosti privrednog razvoja u Republici Srpskoj, o tragediji masovnog odliva stanovništva iz ove zemlje. To je najgori simptom lošeg rada i neuspjeha političkih lidera”, kazala je Power.

“Put koji ide ka tome da se vraćaju ovlaštenja koja pripadaju državnim institucijama samo će još više podrivati već postojeću ranjivost u ekonomskoj sferi tog entiteta u čije ime predsjednik Dodik kaže da nastupa. To nije ekonomska ili funkcionalna održivost. Ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionosati i biti dobro za građane RS. To je udaljavanje od slova Dejtona i problematično sa stanovišta ljudi koji se smatraju dijelom zemlje koja se zove BiH i veoma je problematično kada je u pitanju održivost Republike Srpske kao takve. Politika i ekonomija idu zajedno ‘ruku pod ruku’ i trebate služiti svojim građanima i biračima. Pronaći način da možete pomoći svojim ljudima da ostvare dostojanstvo. Mnogo se o tome govori, ali nema dostojanstva ako ne možete pronaći posao za sebe. Ako se poslovni dogovor raspao jer je neki strani investitor rekao: ‘Čekaj malo, šta se tamo dešava? Ovo izgleda kao potpuni haos. Otići ću u Hrvatsku ili Srbiju uložiti svoj novac”, navela je Power.

Kazala je da lideri ovdje pokušavaju posijati podjele i nisu dovoljno fokusirani na izazove koji utiču na živote običnih građana koji žele da žive u slobodi, dostojanstvu i sigurnosti.

“Dodik je posebno stvorio klimu tenzija koja može dovesti do rizika eskalacije. U Predsjedništvu BiH sam naglasila važnost mira i opasnost secesionističke retorike i djela”, rekla je Power.

Poručila je kako SAD nisu bile tu 1992. godine, ali da jesu poslije i tokom 25 godina mira te da će ostati i dalje glavni partner BiH u njenom razvoju.

“Stojimo uz vas i dalje. Građani ove zemlje ne žele se vraćati u prošlost niti se pomiriti sa statusom quo. Isto ne žele ni SAD. Zaslužujete demokratsku budućnost bez etničkih tenzija i korupcije”, kazala je Power.

Govorila je i o Zemaljskom muzeju u kojem je održala press-konferenciju.

“Ovaj muzej nosi ožiljke opsade, ali uprkos turbulentnoj historiji ovaj muzej nije se zatvarao za vrijeme rata. Ostao je otvoren od osnivanja 1880. godine do 2012. kada su političke nesuglasice i pogrešno vođene ekonomske politike postigli nešto što rat nije, a to je da je muzej bio zatvoren tri godine. Muzej je preživio dva svjetska rata i sukob iz prošlog stoljeća, ali nije mogao preživjeti mir”, kazala je Power.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!