[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/29\/savrsena-figura.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/29\/100x73\/savrsena-figura.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/29\/savrsena-figura.png","size":"535.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Zdravstveni rizici “savršene figure”

Društvene mreže i modna industrija danas nam plasiraju ideale ljepote koji često nose nepoželjne zdravstvene posljedice. Uslovljeni smo da težimo “savršenom” tijelu koje promoviraju modeli, influenseri, pa čak i crteži u modnim časopisima.

Ipak, rijetko se pominju opasnosti koje donose pločice na stomaku, a naročito posljedice sa kojima su žene suočene kada previše smanje postotak masti u svom tijelu. Mnoge žene, pod uticajem idealnih slika, počinju da slijede stroge dijete i intenzivne programe vježbanja kako bi postigle tu “savršenu' figuru”. Teško je izbjeći pritisak i stigmu, a medijski uticaji samo dodatno potiču ovaj trend. Međutim, vrlo je važno prepoznati da nizak postotak masti u tijelu ne znači nužno zdravlje, a često može dovesti do ozbiljnih fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Uvid u negativnu stranu trenda težnje za niskim procentom tjelesne masti pruža novu perspektivu na shvatanje zdravlja i ljepote. Detaljno sagledavanje rizika i posljedica, s posebnim naglaskom na uticaje na žensko tijelo i zdravlje, pokazuje nam da realnost ove aspiracije može biti daleko od slikovitih prikaza na društvenim mrežama.

Mijenjanje percepcije zdravog tijela nužno je u svijetu gdje nas medijski sadržaji često zasljepljuju stvarajući iluzije savršenstva. Razumijevanje da zdravlje nije samo pitanje estetike, već sveobuhvatna kategorija koja uključuje mentalno i fizičko blagostanje, ključno je za formiranje zdravog odnosa prema vlastitom tijelu.

Razotkrivanje istine o tjelesnoj masti

Kada govorimo o zdravlju i ljepoti, mitovi i poluistine često kroje sliku koju smatramo idealnom. Jedan od najraširenijih mitova je da je tijelo bez masti sinonim za zdravlje i fit izgled. No, je li to doista tako?

Težnja za minimalnom količinom masti često se glorifikuje kroz medijske sadržaje, gdje se fitnes influenseri i modeli ističu kao primjeri “savršenih” tijela. No, zanemarivanje njene važnosti može biti štetno za zdravlje.

Tjelesna mast ima ključnu ulogu u našem organizmu. Ona je energetska rezerva, štiti organe, omogućuje apsorpciju vitamina i igra centralnu ulogu u regulisanju hormona. S druge strane, njeno  ekstremno smanjenje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Stoga, važno je razotkriti mit o niskom postotku tjelesne masti kao simbolu zdravlja. Upravo suprotno, ravnoteža je ključna za održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Zato moramo težiti zdravom tijelu, a ne idealu koji nas može odvesti u ozbiljne zdravstvene probleme.

Definicija niskog postotka tjelesne masti

Da bismo shvatili posljedice manjka masti u tijelu, prvo moramo razumjeti šta to tačno znači. Tjelesna mast je, zapravo, jedan od ključnih pokazatelja tjelesne kompozicije, zajedno s mišićima i kostima.

Postotak tjelesne masti označava koliko je masti, u odnosu na ukupnu tjelesnu težinu, prisutno u organizmu. Za žene, optimalan procenat obično se kreće između 20% i 30%, dok je za muškarce taj postotak nešto niži, od 10% do 20%.

Šta znači kada je ovaj broj prenizak? Iako se definicije razlikuju, smatra se da je za žene ispod 15% prenizak, dok je za muškarce granica postavljena na ispod 5%. Imajte na umu, ovo su izuzetno niske vrijednosti koje mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Tjelesna mast nije neprijatelj, već ključan dio našeg tijela koji ima vitalnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i blagostanja!

Zašto je manjak masti posebno problematičan za žene

Tjelesna mast nije jednako raspoređena, niti potrebna kod svih. Postoji značajna razlika između muškaraca i žena, uglavnom zbog razlika u hormonskim profilima i funkcijama tijela.

Žene prirodno imaju viši postotak tjelesne masti od muškaraca. To je zato što žensko tijelo koristi masti za niz bioloških funkcija, uključujući menstruaciju, trudnoću i dojenje. Ona takođe ima ključnu ulogu u regulisanju hormona, kao što je estrogen, koji je presudan za žensko zdravlje.

Zbog toga je za žene posebno riskantno težiti ekstremno mršavoj figuri. Na dugoročne staze to može dovesti do hormonske neravnoteže, poremećaja menstrualnog ciklusa i problema sa plodnošću.

Zdrava količina masti u organizmu za žene nije samo brojka, već ključan aspekt održavanja zdravlja.

Rizici iza “savršenih” tijela

Iza besprijekornih figura koje vidimo na društvenim mrežama često stoje skriveni zdravstveni rizici. Ekstremno smanjenje masnoće u tijelu može dovesti do brojnih problema, a ove posljedice su posebno ozbiljne kod žena.

Ukoliko je količina masnog tkiva ispod zdravog minimuma, to može uzrokovati neravnotežu hormona, što dovodi do nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, problema sa plodnošću, pa čak i do osteoporoze. Mentalno zdravlje takođe može biti ugroženo, s povećanim rizikom od razvoja poremećaja hranjenja i problema sa samopouzdanjem.

Bez ovog bitnog sastojka našeg organizma energetska ravnoteža tijela može biti narušena, što dovodi do umora, smanjene tjelesne izdržljivosti i problema sa koncentracijom.

Niska energija, umanjena tjelesna izdržljivost i poteškoće s koncentracijom mogu biti indikatori. Svijest o ovim simptomima omogućuje prepoznavanje problema na vrijeme i preduzimanje potrebnih koraka ka obnovi zdravlja. Dakle, kada je u pitanju težnja za “savršenom” instagram figurom, važno je biti svjestan da njeno postizanje može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Psihološki uticaji

Kada govorimo o masti u tijelu, uglavnom mislimo na fizičke aspekte, poput izgleda i zdravstvenih rizika. Međutim, težnja za njenim smanjenjem može takođe imati dubok uticaj na naše mentalno zdravlje.

U današnjem društvu, zatrpani smo slikama "savršenih" tijela na društvenim mrežama, u reklamama i filmovima. Ove slike često pokazuju ljude s previše mršavim figurama, što stvara percepciju da je to norma i ideal kojem valja težiti. Konstantna izloženost takvim slikama može stvoriti ogroman pritisak, posebno na mlađe žene i dovesti do nezadovoljstva vlastitim tijelom, niskog samopouzdanja i povećanog stresa.

Konstantno održavanje niskog postotka tjelesne masti može stvoriti osjećaj stalne borbe, umora i iscrpljenosti, što ima negativne posljedice na mentalno zdravlje. Takođe, to može podstaknuti razvoj poremećaja apetita, kao što su anoreksija i bulimija, koji imaju duboko štetne posljedice na zdravlje.

Poznato je da manjak energije koju organizam koristi može uticati na raspoloženje i funkciju mozga, uključujući sposobnost koncentracije, što može dovesti do smanjene radne i svakodnevne produktivnosti.

Sve ovo ukazuje na to da mentalno zdravlje i tjelesna mast idu ruku pod ruku. Kako bismo se brinuli o sebi na najbolji mogući način, važno je uzeti u obzir sve aspekte zdravlja - fizičke, ali i mentalne.

Kako održavati zdrav balans

Zdravlje je ravnoteža, a tjelesna mast je ključan dio te ravnoteže. Njeno održavanje na optimalnom nivou ne uključuje samo regulisanje unosa hrane i fizičku aktivnost, već i razumijevanje vlastitog tijela.

Individualni pristup je važan jer se optimalni postotak tjelesne masti može razlikovati od osobe do osobe. Posjedovanje alata za praćenje i mjerenje kao što su kalkulatori tjelesne masti i bioimpedancijske vage, može biti korisno u održavanju zdravog balansa i funkcioniranja organizma.

Razvijanje zdravih prehrambenih navika i redovna fizička aktivnost takođe su važni u održavanju zdravog postotka tjelesne masti. No, isto tako, mentalno zdravlje i zdrav odnos prema vlastitom tijelu ne smiju se zanemariti.

 

(Foto: https://www.pexels.com/)

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!