[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/12\/l-69c1d33fced85772db6779ca47bc9ec5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/12\/100x73\/l-69c1d33fced85772db6779ca47bc9ec5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/12\/l-69c1d33fced85772db6779ca47bc9ec5.jpg","size":"82.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Vučić neće sudjelovati na samitu Vijeća Europe u Reykjaviku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je u petak da neće sudjelovati na summitu država članica Vijeća Europe (VE), koji se će se održavat na Islandu 16. i 17. svibnja, te dodao kako Srbija neće glasati za deklaraciju VE i da će ostati suzdržana.

Tijekom konferencije za novinstvo u Beogradu Vučić je rekao da je Srbija podnijela amandman na tekst deklaracije VE koji bi trebao biti usvojen na samitu u Reykjaviku, u dijelu gdje s spominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

"Mi smo podnijeli amandman da piše između dva zareza, kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije ili  Moldavije i 'kod svih drugih članica Vijeća Europe', ništa više nismo tražili. Ono što smo shvatili posebno na inzistiranje Njemačke naročito u posljednjih 48 sati, da teritorijalni integritet postoji samo za one zemlje koje priznaju oni, a ne UN", kazao je Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom Europske unije, ali nije iznio detalje tog razgovora te je još jednom ponovio kritike na račun europskih zemlja i SAD-a koje priznaju izbore u četiri kosovske općine.

Vučić je na konferenciji za novinstvo istaknuo da je zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova što je priopćio i Lajčaku te dodao da je zabrinut zbog "strastvene potrebe" kosovskog premijera Albina Kurtija da "provocira sukobe".

"Lajčak je zabrinut. On je razgovarao s ljudima sa sjevera Kosova, s ljudima iz nevladinih organizacija, iz Srpske liste i s ljudima iz drugih stranaka i svi su mi rekli isto. On je vidio odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru", kazao je Vučić.

Ljajčak je tijekom jučerašnjeg posjeta Prištini kazao kako tenzije na sjeveru Kosova nisu nikome u interesu te najavio da će u ponedjeljak u Bruxellesu biti održan sastanak glavnih pregovarača dvaju zemlja Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

Lajčak je rekao da je EU jasno dala do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model Zajednice srpskih općina koji se temelji na europskim vrijednostima i načelima te europskim modelima.

Lajčakov posjet Prištini, te danas  Beogradu, upriličen je nakon sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu, 2. svibnja na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima te je istodobno Kurti odbacio prvi nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) na sjeveru Kosova.

Kurti smatra da teritorijalna autonomija nije prihvatljiva jer bi ona dovela i do segregacije među kosovskim Srbima, ovisno o tome gdje žive.

„Inzistiramo na onom što smo dogovorili, a to je puna provedba svakog članka bez odlaganja i bez uvjetovanja. Znamo da je druga strana davala izjave da ne prihvaća sporazum sadržajno, već samo koncepcijski, te da njegova provedba ima ograničenja“, kazao je Kurti u četvrtak u Prištini.

Formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom dogovoreno je 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, ali je  Priština ZSO do sada odbijala jer nije u skladu sa zakonima i Ustavom te zemlje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!