[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/fikret-alic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/100x73\/fikret-alic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/fikret-alic.jpg","size":"81.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

(VIDEO)Šef Sindikata Fikret Alić: Imamo informaciju da Novalić u Turskoj pregovara oko prodaje BH Telecoma

Radnici BH Telecoma su zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora od 9. novembra  u štrajku.  Prema informacijama koje posjeduje Sindikat BH Telecoma priprema se prodaja cijelog ili dijela BH Telecoma što je, kako kažu,  i razlog višemjesečnog izbjegavanja Vlade Federacije  Bosne i Hercegovine da riješi ovaj problem. Naime, kako kaže Fikret Alić, predsjednik Sindikata  BH Telecoma, Vlada Federacije BiH već šest mjeseci odbija potpisati ovaj ugovor sa Sindikatom  kao reprezentativinim sidnikatom u sektoru telekomunikacija.

- Mi smo Vladi FBIH  mjesec dana prije isteka granskog kolektivnog ugovora ponudili pregovore o granskom kolektivnom ugovoru ili produženju postojećeg koji bi na istom nivou zaštitio prava radnika BH Telecoma i radnika Hrvatskih telekomunikacija Mostar. Međutim Vlada FBiH je izbjegavala aktivni socijalni dijalog-  kaže za Start Alić.

Razlog izbjegavanja je, smatra Alić, što je Vlada FBiH čekala da granski kolektivni ugovor istekne, a po isticanju tog ugovora prolazi i vrijeme za njegovu primjenu nakon čega bi radnici bili zaštićeni samo pravilnikom o radu koji nije nikakva zaštita, jer pravilnik o radu uz konsultacije sa sindikatom donosi poslodavac.

- Radnička prava bi mogla biti uređena onako kako poslodavac želi i kako je njemu prihvatiljivo, bez mogućnosti da sindikat spriječi bilo kakva obmanjivanja- pojašnjava Alić.

Naglašava kako se  štrajk trenutno vodi na području čitave kompanije i u njemu se nalazi jedan dio radnika a jedan dio radnika radi na radnim mjestima koja se ne mogu prekidati, koji moraju raditi i za vrijeme provođenja štrajka.

- Imamo informaciju da Premijer Federacije BiH netransparentno zagovara i pregovara oko prodaje BH Telecoma.  Taj naš strah je potkrijepljen ranijim dešavanjima u prethodnim godinama, koja su svaki put stvarali problem potpisivanja kolektivno ugovora upravo u momentima kada se pripremala privatizacija- rekao je predsjednik Sindikata BH  Telecoma.

Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Fadila Novalića kaže za Start da od privatizacije BH Telecoma nema ništa. No, u Sindikatu mu ne vjeruju.

- Mi svakako tome ne vjerujemo, obzirom da je rađen due diligence, a on se radi u kompanijima koje se planiraju prodati kako bi se znala njihova stvarna vrijednost za novog vlasnika. Taj due diligence je sakriven od očiju javnosti. Vlada FBiH ga je proglasila tajnim dokumentom. Niti radnici niti javnost nemaju nikakvu informaciju o duo diligencu i šta unutra piše, odnosno šta se predlaže u budućnosti sa BH telecomom.-

Kako je kaza Alić, njima je sumnjiv i odlazak premijera Fadila Novalića u Tursku.

- Dobili smo informacije da se pregovori upravo vode sa Turskim telekomom, a koliko je ta informacija tačna pokazat će vrijeme.- kazao je Alić.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!