[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/23\/mirno-okupljanje-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/23\/100x73\/mirno-okupljanje-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/23\/mirno-okupljanje-3.jpg","size":"131.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

POBJEDA GRAĐANA: Poništena odluka o koncesiji za ekploataciju uglja u Sanskom Mostu

Kao rezultat aktivnosti Neformalne grupe građana „Život na uglju“, danas je održana tematska sjednica na temu eksploatacije uglja u Sanskom Mostu kako bi se razgovaralo o ovom problemu i kako bi se tražilo hitno rješavanje izazova sa kojima se suočavaju stanovnici ove općine zbog eksploatacije uglja.

Nakon višesatnih izlaganja, vijećnici su jednoglasno izglasali poništenje Odluke Općinskog vijeća Sanski Most za davanje saglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Sanskom Mostu iz 2015. godine. Pored toga, usvojeni su zaključci da se uputi Zahtjev Vladi USK da poništi odluku kojom se dodjeljuje koncesija investitoru i odobrava kantonalnom Ministarstvu privrede da zaključi ugovor o koncesiji. Dalje, da se uputi Zahtjev Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da poništi suglasnost za prijenos dozvole za eksploataciju na investitora kao i Zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poništi suglasnost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Mostar za pomenuti prijenos dozvole.

tematska-sjednica-glasanje.jpg

Ovim su ispunjena očekivanja građana, jer su po završetku sjednice dobili konkretne zaključke koji predstavljaju prvi korak za rješavanje problema.

„Ovo je svojevrsna pobjeda i prvi korak da se riješi ovaj problem. Vijećnici su stali uz građane i donijeli Odluku kojom se poništava Odluka kojom je data suglasnost za potpisivanje koncesije za investitora. Mi svoju borbu nastavljamo pred višim institucijama gdje će se odlučivati o raskidu koncesionog ugovora.“ izjavili su ispred građanske grupe „Život na uglju“.

Sjednici su pored vijećnika OV Sanski Most prisustvovali i načelnik Općine, predstavnici lokalnih udruženja građana, neformalnih grupa građana, turističke organizacije Sanski Most, prestavnici mjesnih zajednica, kantonalni rudarski inspektor i predstavnik investitorske firme, gdje su dobili priliku da izlože svoje viđenje problema i ponude određena rješenja.

mirno-okupljanje-4.jpg

Podsjećamo, problem se javio kada je nezakonito doneseno Rješenje o prijenosu dozvole za ekspolataciju na privatno preduzeće iz Posušja, bez saglasnosti prvobitnog nosioca koncesije Rudnika Kamengrad, zbog čega je Vrhovni sud FBiH rješenje poništio te predmet vratio Federalnom ministarstvu na ponovno postupanje. Pored ovoga, rad ovog rudnika već duže vrijeme ugrožava sigurnost i imovinu građana kao i životnu sredinu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!