[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/bh-euro-1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/100x73\/bh-euro-1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/bh-euro-1.png","size":"334.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/pametnom-dosta-bheuro.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/100x73\/pametnom-dosta-bheuro.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/10\/pametnom-dosta-bheuro.png","size":"490.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

IDEJE ZA BH.EURO: Od stećka, zlatnih kašika do lika Seje Brajlovića

 Fijasko i međunarodna blamaža u susjedstvu nakon što su predstavljena rješenja za hrvatsku euro kovanicu, navela nas je da provjerimo kreativnost i maštovitost bh. građana i javnih ličnosti i čujemo njihove prijedloge šta bi BiH trebala staviti na svoje euro kovanice, ako ikada dođe u takvu situaciju. Kako smo i očekivali, neki su bili zaista originalni, a neki će vas istinski nasmijati


Priredio: Zdravko  Čupović 

 Kuna, zemlja Hrvatska, glagoljica i Nikola Tesla, i to sve na šahovnici. Tako su izgledala pobjednička rješenja konkursa koji je raspisala Hrvatska narodna banka za hrvatske euro kovanice. Sve je izgledalo idilično, a pobjedničko rješenje je nagrađeno sa oko desetak hiljada eura. A onda je počela blamaža neviđenih razmjera. Ubrzo po objavi ispostavilo se da je kuna, tačnije fotografija po kojoj je izrađeno pobjedničko rješenje, zapravo plagijat škotskog fotografa Iaina Leacha, koji o tome uopšte nije bio obaviješten. Nakon toga u hrvatskim medijima su se pojavili i dokazi da je sam autor tokom izrade idejnih rješenja tražio savjete po društvenim mrežama oko obrade fotografije. Fijasko i međunarodna blamaža je okončana poništavanjem konkursa. Od nacionalnog ponosa do nacionalne sramote bio je kratak put.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini je danas teško i zamisliti da naša zemlja ulazi u Evropsku uniju, a kamoli u eurozonu. Hrvatski problemi s izradom euro kovanica iz sadašnje perspektive djeluju kao daleka i maglovita budućnost za koju je pitanje da li će je građani BiH ikada uopšte i dočekati. Pa ipak, odlučili smo da provjerimo kreativnost i maštovitost građana i javnih ličnosti i čujemo njihove prijedloge šta bi BiH trebala staviti na svoje euro kovanice, ako ikada dođe u takvu situaciju. Kako smo i očekivali neki su bili zaista originalni, a neki će vas istinski nasmijati. 

Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH

mehmed-avdagic.png

- Dijete sa suzom u očima. Nažalost, našu situaciju i ratnu, a i poratnu simbolizuju djeca koja plaču jer im roditelji ne mogu obezbijediti sve ono što bi trebalo. Suza dječija bi trebala biti na našoj kovanici.

Damir Uzunović, književnik i vlasnik Buybooka

damir-uzunovic.png

- Moj bi prijedlog bio da stavimo ono što je nepromjenjivo, a to su granice Bosne i Hercegovine. Unutra ne bih stavio ništa. Samo granice BiH.

Vedrana Božinović, glumica 

- Stećak, zato što mislim da nikome ne bi smetao iako bi se, vjerovatno, i tada našao neko da nešto prigovori. 

Dervo Sejdić, predsjednik Saveza Roma u BiH

dervo-sejdic.png

- Romski točak kao simbol kretanja ka boljem životu i napretku. Romski točak bi simbolizovao put BiH ka Evropi i napretku. Točak inače predstavlja pokret za slobodu, jednakost i napredak.

Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva

jasminko-halilovic.png

- Ja bih stavio stećak kao dio zaštićene baštine BiH.

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

adil-kulenovic.png

- Trebalo bi staviti nešto za sve ljude koji se identificiraju sa BiH i njenom prošlošću, a to je stećak. Drugi prijedlog je stilizirani lik Kulina Bana ili neka stilizacija koja bi upućivala na Povelju Kulina bana. Treći prijedlog bi bio vodopad u Jajcu koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo

haris-zaimovic.png

- Simboli koje su druge zemlje stavljale su prozori, vrata i mostovi, odnosno nešto što simbolizuje spajanje. Moj bi prijedlog bio stećak i Stari most u Mostaru.

Damir Nikšić,  političar i umjetnik 

damir-niksic.png

- Stavio bih Tita i bitku za ranjenike. Tita bih predstavio kao Mojsija kako razdvaja vodu, Neretvu, da bi mogli preko nje preći ranjenici. To bih stavio da vidi Evropska unija i da vide Nijemci kako se bori za ranjenike. To je bila najhumanija bitka u istoriji čovječanstva.

Gordana Bulić, Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla

gordana-bulic.png

- Ja sam inače vodila marketing u industriji deterdženata Dita Tuzla duže od 20 godina. Moj prijedlog bi bio Tvrtko I Kotromanić, zatim bosanski tornjak, endemski ljiljan... To bi trebalo biti nešto po čemu je BiH poznata i nešto što bismo mogli iskoristiti i u propagandne svrhe. Imamo mi kreativnih ljudi...

Zoran Herceg, vizualni umjetnik i karikaturista

zoran-herceg.png

- Smatram da bi trebalo odati priznanje i otrgnuti od zaborava naše autohtone narodne običaje poput gledanja u kašike (kovanica od jednog eura), bacanje graha (kovanica od dva eura) i gledanje u šolju (kovanica od tri eura, koju bismo imali samo mi, zbog specifičnog političkog uređenja). Sve to simbolizira opredijeljenost ka budućnosti na jakim ekonomskim i političkim osnovama te uz jasnu viziju našeg rukovodstva. Sa druge strane, želio sam odati priznanje i Evropskoj uniji na jasnim i konzistentnim kriterijima u procesu pristupanja. Zlatne kašike su također simbol blagostanja, a njihov broj odaje priznanje konstitutivnim narodima i jednoj manjini. Na kovanici od dva eura bi bile dvije graške graha (stoji ti neki put), a na kovanici od tri eura simbol zmaja u kafi (simbol rješavanja problema koji su se nagomilali pod tepihom). Moto je homaž pameti, ali i skromnosti našeg čovjeka. (Jedno od njegovih idejnih rješenja možete pogledati i na naslovnici ovog teksta, op.aut.)

Amer Sulejmanagić, heraldičar i numizmatičar

- Sjećam je da su prije desetak godina neki anonimni strani autori pravili prijedloge za kovanice za sve zemlje, a na kovanicu BiH su stavili Eugena Savojskog bez pojašnjenja. Za mene je zanimljivo da je neki stranac BiH povezao baš sa njim. Hrvatska je stavila kartu Hrvatske što je po meni besmisleno. Stavili su i glagoljicu iako je to pismo i Bugarske, a i kod nas se koristila... Na taj način se gradi identitet, ali taj identitet uopšte ne mora biti tačan. U slučaju BiH mislim da ne bi bilo loše da možda to bude vodopad u Jajcu i prirodne ljepote i životinjsko blago jer je heraldika posljednjih 10-15 godina potrošeni i kompromitirani simboli. Stoga bi vjerovatno trebalo ići u pravcu prirodnih ljepota.

Josip Pejaković, glumac

josip-pejkovic.png

- Stavio bih na kovanicu Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića jer je ovo njihova država i oni trebaju da budu na kovanicima. Moja nije i više nemam pravo da predlažem bilo šta. To je moj humor. Oni koji shvataju moj cinizam razumiju šta hoću da kažem. Oni drugi, glupani koji su većina i koji su me napadali, reći će da navijam za njih.

Besima Borić, političarka

besima-boric.png

- Moram prije svega reći da me sama ideja da mi ulazimo u eurozonu baš nasmijala. Mi ne znamo da razlučimo bitnio od nebitnog, budućnost od sadašnjosti i prošlosti. Moji prijedlozi bi išli u pravcu prirodnih ljepota, a pošto sam planinar rekla bih naš planinski, bosanski ljiljan. To je vrlo zanimljiv cvijet kojeg ima na Magliću i još nekim vrhovima. Ima specifičan oblik. Žut je, ali su mu latice savijene prema unutra i divno izgleda.

Tomislav Cvitanušić, alpinista

- Mislim da bi na naše kovanice trebali staviti neki specifičan krajolik jer je to najljepše što možemo ponuditi. Moj prijedlog bi bio neki od specifičnih planinskih vrhova poput Zelene glave na Prenju ili možda obrisi Trebevića sa tornjem iako bi neki možda rekli da je to previše lokalno, ali svakako bi bilo teško svakome ugoditi.

Damir Šagolj, fotograf i direktor WARM-a

damir-sagolj.png

- Stećak jer je to najtvrđi i najčvršći simbol Bosne i Hercegovine. Trebalo bi ga staviti na kovanicu od jednog eura.

Diana Zelenika, političarka

diana-zelenika.png

- S obzirom na sve ovo što se dešava u našoj napaćenoj zemlji prva asocijacija bi mi bila naš „Trio fantastikus“, Čović, Dodik i Izetbegović. Njih trojica na janjetini uz piće. Njih trojica kao najveći manipulatori su zaslužili da se nađu na kovanicama.

Sejo Brajlović, ugostitelj

sejo-brajlovic-1.png

- Na kovanice bih stavio ljude koji stvaraju i koji vole BiH. Ljude koji pomažu drugima. Pošteno govoreći, ja bih stavio sebe na jednu kovanicu jer se ovakav čovjek rađa jednom u sto godina. Sve što zaradim ja podijelim. Na drugu kovanicu bih stavio ćevap. Brajlovićev teleći ćevap (smijeh).

 

                                                                                                 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!