[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/08\/damir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/08\/100x73\/damir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/08\/damir.jpg","size":"269.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"video":"http:\/\/www.youtube.com\/watch?v=5Ax1L3hjPns","thumb":"https:\/\/i.ytimg.com\/vi\/5Ax1L3hjPns\/hqdefault.jpg","caption":"START - vjerski radikalizam","fit":"cover"}]
Politika / Kuda vodi radikalizam

VIDEO referat Damira Nikšića : Živimo u bolesnom, u predatorskom društvu

" Imamo sva sredstva komunikacije, a ne komuniciramo, uglavnom se bavimo sobom, postajemo krajnje narcisoidni,svađamo se i ratujemo s drugima. Društvene mreže su antidruštvene mreže, asocijalne."

Sve ovo  ističe Damir Nikšić u , kako ga zajednički nazvasmo, svom "video referatu" , a kojeg je ovaj angažovani  bh. umjetnik  načinio samo za naš portal.  

Tema o kojoj govori je radikalizam. 

Misli Damir da je  danas na sceni vjerski radikalizam koji uvodi radikalne promjene u politički i društveni sistem i to na velika vrata, da u današnje vrijeme desnica, mahom, dolazi na vlast zahvaljujući glasovima koje im obezbjeđuju i ugovaraju vjerske institucije i vjerske organizacije.

Govori o sprezi vjere i političkog vrha, selefijama, uzrocima radikalizma, posljedicama. Pita se i zašto "je protjeran Sulejman Bugari ?  

- O kakvoj se tu inkviziciji radi?!", pita Damir.

Ima li nam lijeka?

Pogledajte video u prilogu i poslušajte Damira- njegov "referat " jeste dug,  ali će vas zasigurno natjerati da se zamislite nad onim što on govori i na šta ukazuje. 

Podijelite ovaj članak!