[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/princ-charles.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/100x73\/princ-charles.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/princ-charles.jpg","size":"62.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

(VIDEO) Princ Charles i Boris Johnson poslali poruke kojima odaju počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici britanski premijer Boris Johnson i NjKV princ od Velsa poslali su svoje poruke kojima odaju počast žrtvama genocida. 

Britanski prestolonasljednik princ Charles u svom je obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici naglasio da su užasni događaji iz jula 1995. godine okvalifikovani kao genocid od strane međunarodnih sudova.

- Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako uspjeli preživjeti, koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih. Sjećanjem na bolnu prošlost i učenjem lekcija iz nje zajedno moramo naučiti da se to više nikada ne smije ponoviti - kazao je princ Charles.

On je u video obraćanju na komemoraciji izrazio žaljenje što nije mogao prisustvovati 25. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, planirao je putovanje tokom kojeg je htio odati počast žrtvama i susresti se sa majkama Srebrenice, članovima porodica preživjelih.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da veliki broj počinilaca genocida u Srebrenici još uvijek nije odgovarao za zločine te da postoje i oni koji bi radije zaboravili šta se desilo tamo ili negiraju značaj.

- To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi - kazao je Johnson u svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetio je da je prije 25 godina Evropa svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od Drugog svjetskog rata, kada je više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeno u genocidu u Srebrenici i kada je više od 20.000 žena i djece nasilno deportovano.  

Ove video poruke večeras će biti prikazane i na događaju koji britanska organizacija Remembering Srebrenica organizuje u UK.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!