[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/jerko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/100x73\/jerko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/jerko.jpg","size":"306.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optuženog Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo je, dana 30.5.2019. godine, rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića. Povodom žalbi, a primjenom člana 309. Zakona o krivičnom postupku BiH, i u odnosu na optužene Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Miroslava Čolaka, pravno lice „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg i pravno lice „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg, prvostepena presuda Suda BiH od 22.10.2018. godine u osuđujućem dijelu je ukinuta, te je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom Suda BiH, od 22.10.2018. godine, optuženi: Jerko Ivanković Lijanović, Slavo Ivanković Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić i Miroslav Čolak oglašeni su krivim da su počinili krivična djela iz oblasti organiziranog kriminala, utaje poreza, pranja novca..

S tim u vezi, Sud je optuženog Jerku Ivankovića Lijanovića, za navedena krivična djela, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina, te mu je istovremeno, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 50.000,00 KM. ostali su optuženi na kazna ezatvora u rasponu od tri do 10 godina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • papar

    papar

    12.07.2019 u 14:49

    Komentar je sakriven. Prikaži komentar?

    A šta drugo možemo očekivati od pravosudnih mafijaša Tegeltije, Tadićke, Jukićke, Burzićke. Kriminalci, lopovi, političari, tajkuni, ko god ima para ne mora brinuti za zakon. Lahko će potkovati. Međutim oni su samo posljedica ove troglave ažadehe SDA, HDZ, SNSD. Konkretno, SDA je svojevremeno sačuvala u Vladi FBiH Lijanovića proglašavajući ga vitalnim bošnjačkim nacionalnim interesom. Dragan Lukač, kojeg je postavila i održavala na vlasti SDA je prema insajderskim izvorima lično naredio da se gomila predmeta i krivičnih prijava protiv Lijanovića sklone u stranu. Toliko o vrlim bošnjačkim zaštitinicima.

  • Svi komentari