[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/na-dan-48.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/na-dan-48.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/na-dan-48.jpg","size":"130.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1532. – U pohodu na Beč, turska vojska, pod komandom sultana Sulejmana II ušla je u Mađarsku.

1607. – Kapetan John Smith u Cape Henry u Virginiji doveo prve koloniste, koji će osnovati prvo stalno britansko naselje u Americi.

1828. – Rusija objavila rat Otomanskom carstvu radi podrške borbi Grčke za nezavisnost.

1865. – John Wilkes Booth, ubica predsjednika SAD Abrahama Lincolna, ubijen je u pucnjavi s federalnim vojnicima, 11 dana poslije Lincolnove smrti.

1915. – Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i prešla u Prvom svjetskom ratu na stranu sila Antante, koje su joj obećale Tirol, Trst, Goricu, Istru, dijelove Dalmacije i Albanije i Dodekaneska ostrva u Egejskom moru.

1933. – Hermann Göring izdao nalog za centralizaciju svih političkih policija pod nadzorom Gestapoa.

1937. – Njemački avioni, koje je Franciscu Francu poslao Adolf Hitler, u Španskom građanskom ratu razorili gradić Guernicu u Baskiji i usmrtili stotine civila. Španski slikar Pablo Picasso ovjekovječio je stradanje Guernice na istoimenoj slici.

1945. – Uhapšen je maršal Henri Philippe Petain, šef francuskog kolaboracionističkog režima sa sjedištem u Višiju u Drugom svjetskom ratu. Osuđen je na smrt zbog izdaje, ali mu je zbog ranijih zasluga i starosti kazna preinačena u doživotnu robiju.

1945. – Održano treće i posljednje zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Sarajevu.

1954. – U Ženevi počela konferencija o Indokini, čime je okončana francuska dominacija u tom dijelu svijeta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa je juna 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postao premijer Južnog Vijetnama.

1962. – Američkom raketom iz Cape Canaverala lansiran prvi britanski satelit – “Ariel 1”.

1964. – Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. nazvana Tanzanija.

1986. – Eksplodirao je četvrti blok nuklearne centrale u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili su gotovo cijelu Evropu, a posljedice, ove do sada najveće nuklearne katastrofe, još se ispituju. Nuklearna centrala trajno je zatvorena 15. decembra 2000. godine.

1994 – Počeli prvi slobodni izbori u Južnoafričkoj Republici nakon završetka aparthejdskog režima. Trajali su do 29. aprila.

2004. – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kojima se reguliše zastupljenost nacionalnih manjina u organima lokalne vlasti i omogućava plaćeno političko oglašavanje u predizbornoj kampanji.

2005. – Sirija je u potpunosti povukla svoje trupe iz Libana, poslije gotovo tri decenije vojnog prisustva u toj zemlji.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!