[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/13\/untitled_2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/13\/100x73\/untitled_2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/13\/untitled_2.jpg","size":"285.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Sarajevu počeo dvodnevni 'Auto show'

Dvodnevni "Auto show" u okviru "Akcije za sigurnost na cestama", koji je organiziralo Udruženje "Auto 4x4 Club", počeo je danas na Trgu djece Sarajeva, a posjetioci mogu vidjeti trkaća vozila, oldtimere, nova vozila te opremu saobraćajne policije i BIHAMK-a.

Organizator "Auto Showa" Mirko Gerh istakao je da ta akcija ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama, za pet posto.

Naglasio je da u BiH u saobraćajnim nesrećama godišnje pogine oko 400 osoba, a da ih oko 11.000 bude povrijeđeno.  

Pored Sarajeva, dodao je Gerh, manifestacije će biti održane u Banjoja Luci, Mostaru, Zenici, Brčkom, Bijeljini i Tuzli.

Akciji su se priključili i pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), koji su razgovarali sa zainteresiranim građanima o svemu što ih zanima kako bi se smanjio broj automobilskih nesreća.

Viši inspektor MUPKS-a Hasan Dupovac kazao je Feni da i ove godine sudjeluju u akciji koju provodi Svjetska automobilistička asocijacija (FIA) na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija.

- Izložili smo dva vozila, policijski 'presretač' i motocikl, ali i specijalni radarski uređaj koji nadzire i evidentira počinioce prekršaja bez zaustavljanja automobila - pojasnio je Dupovac.

Policajci su danas dijelili i letke kako bi još jednom upozorili građane na pogubnost nepropisne vožnje, a sve u cilju smanjenja broja nesreća i spašavanju ljudskih života.

Podijelite ovaj članak!