[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/gastro-sajam.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/100x73\/gastro-sajam.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/gastro-sajam.jpg","size":"412.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

U Sarajevu mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu

Mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu bit će održan danas u Sarajevu, u realizaciji Sweden/USAID FARMA II projekta, saopćili su realizatori tog projekta. 

Učestvovat će predstavnici 11 kompanija i zadruga koje sarađuju sa ženama iz ruralnih zajednica širom Bosne i Hercegovine te s predstavnicima Misije USAID-a i Ambasade Švedske u BiH.  

Ustanovljen na inicijativu Generalne skupštine UN-a, Međunarodni dan žena na selu se obilježava 15. oktobra svake godine.

Više od 60 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u selima i lokalnim zajednicama od stotinu do nekoliko hiljada stanovnika. Oslonac razvoja u ovim mjestima je poljoprivreda. Međutim, danas su šanse da će muškarci dobiti zaposlenje u ruralnim zajednicama dvostruko veće nego šanse žena.

- Isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo 50 posto populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji. Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed, mijenjamo stanje - kaže se u saopćenju.

Oko 33 posto korisnica podrške projekta Sweden/USAID FARMA II su žene. Njihovim znanjem, vrijednim radom i upornošću, osiguravaju prihode ne samo za svoju porodicu nego i lokalnu zajednicu.

- Možete pomoći! Podržite žene poduzetnice, kupujte njihove proizvode, saznajte više o izazovima i potrebama koje imaju u svom radu. Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom su dokazale da zaslužuju zauzimanje najvažnijih pozicija. One su danas oslonac i pokretač ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede - poručuju iz  Sweden/USAID Farma II projekta.

Mini sajam će biti održan u Importanne centru.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!