[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/fna-116763.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/100x73\/fna-116763.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/18\/fna-116763.jpg","size":"412.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U okviru 'Charlame subotom u 13' prikazano stvaralaštvo Hadžifejzovića

U prvom terminu "Charlame subotom u 13" danas je u galeriji Charlama Depot u Centru Skenderija prezentiran rad konceptualnog bosanskohercegovačkog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića kroz nekoliko tv i filmskih materijala.

Prikazan je dokumentarni film "Prodavnica praznine" koji je rađen u produkciji Radio televizije Srbije, a govori o cjelokupnom stvaralaštvu Hadžifejzovića.

- Tako su predstavljene moje depografije, koje sam radio od početka 80-ih godina 20. vijeka, zatim projekat Jugoslovenskih dokumenata, koji je obilježio jugoslovensku umjetničku scenu druge polovine 80-ih, te drugi umjetnički zahvati, uključujući osnivanje Galerije Charlama Depot u sarajevskoj Skenderiji - rekao je Jusufović.

Također, prisutni su vidjeli i dva performansa koje je izveo za potrebe dugometražnog igranog filma "O knjigama, psima i kapi ljubavi" režisera Jasmina Durakovića, koji je upravo sa Hadžifejzovićem i Sašom Bukvićem osmislio novi program "Charlama subotom u 13".

- Došli smo na ideju da publici ponudimo seriju prezentacija umjetnika, projekata i drugih umjetničkih praksi savremene scene u BiH, regiji i svijetu. Tako smo danas otvorili program sa predstavljanjem djela jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika u BiH – kazao je Duraković.

Među prisutnima je bio profesor Ugo Vlaisavljević koji je istakao da Hadžifejzović predstavlja čitavo jedno naslijeđe sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, intelektualaca ovdašnjih i kretanja u svijetu.

- On je umjetnik kojeg zanimaju odbačene stvari, marginalizirane pojave a on ih stavlja u fokus pažnje. U njegovom djelu imate politiku odbačenih stvari i pojava zbog čega je toliko značajan i provokativan - poručio je Vlaisavljević. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!