[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/prag-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/100x73\/prag-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/prag-2.jpg","size":"183.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Češkoj rekordan broj zaraženih, na snazi nove COVID mjere

Češka je registrovala 27.717 novih slučajeva zaraze virusom korona u protekla 24 sata, što je najviše do sada u jednom danu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Podaci pokazuju da epidemija dobija na zamahu sa 131.731 slučajem detektovanim u prethodnih sedam dana u poređenju sa 73.200 tokom čitavog oktobra, prenosi Slobodna Evropa.

Današnji broj je treći rekord u prethodnih sedam dana.

Češka nije uvela potpune blokade, poput susjednih Austrije i Slovačke, gdje je broj zaraženih mnogo veći.

Ministar zdravlja Adam Vojteh izjavio je da će broj zaraženih i hospitalizovanih, najvjerovatnije, rasti, ali da se vlasti nadaju da će nove mjere imati efekta i da neće biti potrebe za oštrijim zabranama, javlja Reuters.

Češka je nešto ranije ograničila nevakcinisanim osobama pristup barovima, pabovima, restoranima, frizerskim salonima i teretanama.

- Sačekat ćemo desetak dana i nakon tog perioda možemo ponovo mjere prilagođavati tadašnjem stanju - izjavio je Vojteh nakon što je uvedena tridesetodnevna vanredna situacija.

Veliki broj bolnica u Češkoj otkazao je liječenje brojnih pacijenata, osim u hitnim slučajevima, kako bi obezbijedile kapacitete za oboljele od COVID-19.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!