[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-706ea35e61e3a00aa249e67dfd195b94.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-706ea35e61e3a00aa249e67dfd195b94.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-706ea35e61e3a00aa249e67dfd195b94.jpg","size":"80.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Tužilaštvo BiH tvrdilo da je Selmanović ‘mogao i morao’ znati 2016. ko je Edin Gačanin. Dokumenti pokazuju da ni OSA nije znala

Jučer je bilo burno u Sudu BiH na ročištu uhapšenim u akciji "Black tie 2" zbog navodnih veza sa kartelom Tito i Dino, odnosno šefom ove kriminalne organizacije Edinom Gačaninom.

Između ostalih je postalo jasno da Tužilaštvo BiH sumnjiči komandanta Specijalne jedinice FUP-a Mustafu Selmanovića da je omogućio četvorici pripadnika FUP-a da odsustvuju s posla kako bi čuvali Gačanina, kad je boravio u Sarajevu, dok mu je adresa u Dubiju, iako je navodno znao da se radi o sigurnosno interesantnoj osobi te da je zbog toga nagrađen određenom količinom novca, kao i skupocjenim satom, piše portal Raport.

Tužilac Sanjin Kulenović naveo je da je Selmanović te 2016. godine 'mogao i morao' znati ko je Edin Gačanin i da je sigurnosno interesantan.

"Visokorangirani policijski službenik mogao je i morao znati da se radi o bezbjednosno interesantnom licu, pa je, iako svjestan takve činjenice, htio ili prihvatio da na odgovarajući način, uz prethodni dogovor s Gordanom Memijom, organizira i omogući imenovanim policijskim službenicima da odsustvuju sa službe tri dana kako bi bili angažirani na fizičkom osiguranju E. G. prilikom njegove posjete Sarajevu u septembru 2016. godine", rekao je tužilac.

Međutim, iz dokumenta OSA-e koji je dostavljen FUP-u 2019. godine vidi se da ni OSA nije znala u tom trenutku ko je Edin Gačanin i zbog čega bi on bio sigurnosno interesantan.

"Imajući u vidu da je Gačanin prilikom kontakta sa pripadnicima Specijalne policijske jedinice isticao da se u Dubaiju bavi preprodajom skupocjenih putničkih motornih vozila i "dijamanata", agencija je cijenila da prisutni pripadnici Specijalne policijske jedinice nisu bili upoznati s njegovim nezakonitim aktivnostima", navodi se.

Na ročištu za određivanje pritvora uhapšenim u akciji “Black tie 2”, Sudu BiH obratio se komandant Specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, kazavši da se njegov život promijenio kada ga je nazvao tadašnji direktor OSA-e Osman Mehmedagić da ga pita “na čijoj je strani”, vjerovatno aludirajući na političku borbu SDA i NiP-a.

“Tada je sve krenulo. Ja nikad nisam bježao, pa neću ni sad. Rekao sam mu da sam na strani istine”, rekao je Selmanović na ročištu.

Podsjetimo, uhapšenim u akciji "Black tie 2" pritvor je predložen za 18 osoba i to za Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara. Od njih 18, zadržano je troje, i to Adnan Smajlović, Sančez Jukuić i Aida Halać.

Od ovih 18 osoba, pritvor je određen za tri osobe: Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać, dok su ostali pušteni na slobodu. Što se tiče FUP-ovaca, Sud je utvrdio da nije potkrijepljen ni osnov sumnje da su počinili neko krivično djelo.

Mjere zabrane određene su direktoru Bolnice Zenica Tariku Zuloviću, biznismenu Gordanu Memiji, te Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Marku Šemšiću, Elmiru Sariću i Smailu Šikalu. Za ovih deset osoba Sud BiH je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, te da su sarađivali sa narko kartelom Edina Gačanina.

Istovremeno, za preostalih osam Sud BiH je utvrdio da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, pa su tako v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policije Mustafa Selmanović, specijalci Emir Druškić, Adin Čatić, Senad Kadić, službenik OSA-e Edin Kačar, te Sedad Preljević i Davor Curlč pušteni na slobodu.

Sud je utvrdio da ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da ovih osam osoba počinilo krivično djelo da bi im se izrekla mjera pritvora ili mjere zabrane.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!