[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/ks-policija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/ks-policija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/ks-policija.jpg","size":"68.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Suradnja FUP i Ureda za borbu protiv korupcije za nastavak integrisanja istraga

Memorandum o saradnji koji su danas potpisali direktor Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić predstavlja nastavak uvezivanja i razmjene informacija, te baza podataka u cilju integrisanja istraga krivičnih djela korupcije.

Prema riječima direktora Kormana, FUP je tim dokumentom dobio novu snagu i alat u svom operativnom djelovanju za dokumentovanja i dokazivanja krivičnih dijela korupcije.

Kako stoji u Memorandumu, FUP će od Ureda dobijati informacije bitne za potencijalna krivična djela iz nadležnosti te uprave. Po prijemu takvih informacija, u skladu sa zakonom, pristupit će se dokazivanju i dokumentovanju svakog krivičnog dijela.

Federalna uprave policije će dobiti i pristup bazama podataka Ureda, čime će moći brže i jednostavnije obraditi i dokumentovati krivična djela za koja se smatra da postoji dovoljno dokaza, te ih dostaviti nadležnom tužilaštvu.

O nastavku integrisanja istraga korupcije danas je govorio i savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson.

- Današnji sporazum je konkretan primjer integrisanog međuagencijskog pristupa. To je jedan od mnogih potpisanih sličnih sporazuma. Prošli ponedjeljak Ured je potpisao sporazum sa Kantonalnom upravom sa inspekcijske poslove. Prije toga su potpisani sporazumi sa Finansijsko- informatičkom agencijom i upravom, kao i s Fakultetom za upravu Univerziteta u Sarajevu. Korak po korak Ured gradi mrežu sporazuma koja će olakšati otkrivanje, prevenciju i kažnjavanje korupcije - istakao je Larson.

Naglasio je da integrisane istrage zahtijevaju aktivno uključivanje građana KS, oba entiteta i cijele BiH jer je potrebno jasno i glasno govoriti o korupciji.

Kazao je i da je fokus javnosti i medija često na krivičnim prijavama koje šalje Ured.

- Međutim, pisanje krivičnih prijava nije primarna funkcija Ureda. U drugim uslovima, administrativna agencija poput Ureda se ne bi treba uključivati toliko u pisanje krivičnih prijava. Umjesto toga, Tužilaštvo KS treba početi koristiti svoja ovlaštenja da proaktivno i nezavisno otvara istrage u predmetima korupcija - poručio je Larson. Podcrtao je da Tužilaštvo treba da vodi istrage, a Ured može biti podrška u tim procesima.

Naglašena je preventivna kontrola, u kojoj Ured ima važnu ulogu. Sistem kontrole podataka o prijavljivanju imovine, kontrola javnih nabavki, kontrola zapošljavanja u javnim institucijama su važne baze podataka u tom procesu. Iskustvo je pokazalo da su to glavne rizične oblasti za korupciju.

Savjetnik Larson se osvrnuo i na važnost i na moć administrativnih procedura.

- Otpuštanje nezakonito zaposlenih službenika administrativnim putem, otpuštanje onih s lažnim diplomama, na isti način, poništavanja nezakonitih građevinskih dozvola i ugovora su prakse koje se sve više primjenjuju. Takve radnje ne završavaju u vijestima, ali po mom mišljenju su važnije od krivičnih prijava jer administrativne radnje daju trenutne rezultate, umjesto da se godinama čeka na završetak krivičnog gonjenja, iako je i krivična odgovornost ključni dio borbe protiv korupcije - poručio je Larson.

Ured za borbu protiv korupcije, rekao je Kafedžić, ulazi u novu dimenziju na način da će brojne baze podataka i informacije s kojima raspolaže učiniti dostupnim i Federalnoj upravi policije.

- Razmjena informacija će biti svakodnevna, a Ured raspolaže sa vrijednim podacima operativne prirode, koje će FUP koristiti u svojim istragama - kazao je Kafedžić.

Naglašeno je i da Ured vrši sistematsko ispitivanje trendova i uzoraka, upotrebom sofisticiranog visoko-tehnološkog analitičkog softvera koji je donirala Vlada SAD. Tako se mogu raditi analize, koje se kao gotovo proizvod, mogu slati FUP-u.

- Memorandumom je, uz pomoć Američke ambasade i savjetnika Erika Larsona, predviđena i obuka policijskih službenika FUP-a, kao i obezbjeđenje opreme koja će mnogo pomoći analitičarima za brže dokazivanje krivičnih dijela - saopćila je Službi za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!