[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/l-51235e11359e32c408ff673931b2b115.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/100x73\/l-51235e11359e32c408ff673931b2b115.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/l-51235e11359e32c408ff673931b2b115.jpg","size":"66.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Šta je kazao Dodik nakon sastanka sa Samanthom Power

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon sastanka sa šeficom USAID-a Samanthom Power i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, rekao je da američki službenici u BiH imaju skrivenu agendu kojom nastoje centralizirati BiH.

Dio sastanka bio je posvećen funkcionisanju BiH i njenoj perspektivi, razgovarano je i o utjecaju SAD-a na političku situaciju u BiH.

- Rekao sam da američki službenici ovdje imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju da centraliziraju BiH do mjere da se ne uvažavaju Dejtonska rješenja. Njihova agenda podržava rad nelegalnog ustavnog suda BiH. Mislim da sastanak nije ništa posebno proizveo. Rekao sam da mi ostajemo posvećeni miru u BiH. Status Republike Srpske nećemo stavljati u prioritet koji bi ugrozio mir. U tom pogledu ćemo nastaviti poštovati ustav BiH - rekao je Dodik.

Navodi da je Republika Srpska zahvalna na novčanoj pomoći koju je USAID namijenio tom entitetu te da mu je drago što u planovima šefice USAID-a Samanthe Power ne izostaje buduća pomoć tom entitetu.

Objasnio je situaciju kada je na sastanku sa Power i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom navodno odbio zajedničku fotografiju, te naveo da fotografisanje nije bilo predviđeno, kao i da ga niko nije informisao da je fotografisanje dio procedure.

- Kada smo završili rukovanje smatrao sam da trebam sjesti na svoje mjesto. Nikakva druga priča nije u pitanju - podvukao je Dodik.

Smatra da se Power trebala sastati i s predstavnicima institucija RS-a, te da je ne učinivši to pokazala nepoštivanje tih institucija. Iznio je primjedu da visoki predstavnik nije imao pravo donositi zakone u BiH, te da su američki službenici napravili grešku podržavajući nezakonje i nepravno djelovanje.

Dodik ističe da miješanje SAD-a u unutrašnja pitanja BiH postaje ozbiljno, te da niti u jednom trenutku SAD-u nije upućen poziv da se bavi korupcijom u BiH ili nekim drugim pitanjima u zemlji.

- Dobio sam informacije da neki američki službenici sada rovare po Tužilaštvu, a povodom moje izjave da nikada nisam osuđivan i da se protiv mene ne vodi nikakav postupak. Oni sada traže bilo šta, pa i bez dokaza, a onda će naći nekog podobnog tužioca koji će kao podići optužnicu protiv mene. Tada ćete i vi mediji o tome pisati danima, a kad d toga ne bude ništa daćete jednu rečenicu. Priča o korupciji je čista floskula. Ne kažem da nema korupcije, ali ima je i u Americi i u drugim zemljama. Uostalom, ko je Amerikance ovlastio i ko ih je pozvao da se ovdje bave korupcijom, rekao je Dodik.

Kako je kazao, spreman je u saradnji sa Srbijom, Hrvatskom i Turskom sarađivati na pronalaženju rješenja za probleme u BiH, te s lokalnim liderima sjesti i razgovarati kada god se ukaže prilika za to.

Podvukao je da se građani BiH ne trebaju pribojavati rata i da nikada nije bilo potrebe za raspoređivanjem NATO snaga u Brčkom.

Sve je u sferi špekulacija koje su proizveli neki političari. S naše strane nije bilo nikakvih poziva na nasilje, sigurnosna situacija je dobra i građani se ne trebaju toga pribojavati. RS nema nikakav plan da se izvrši secesija - naveo je Dodik.

Vezano za pitanje povratka prestavnika RS-a u u institucije BiH, Dodik ističe da će entitet Republika Srpska nastaviti slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a i da će se o učestvovanju u institucijama razgovarati s opozicijom.

Također, najavio je i da će na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a na dnevnom redu biti prijedlozi zakona o entitetskom VSTV-u i o zabrani korištenja državne imovine.

ENTITETSKA VOJSKA

- Mi smo se naije bavili tim zakonom, ali nas je visoki predstavnik spriječio da donesemo zakon o korištenju državne imovine u RS-u. Sad nema visokog predtavnika, pa ćemo se baviti ime, rekao je Dodik.

Posebno je naglasio pitanje uspostave entitetske vojske.

- Ne može se zadržati ono što je silom nametnuto. Ja sam i ranije nudio da se prepolovi broj pripadnika Oružanih snaga BiH. Evo i sada nudim, ako se to ispoštuje, mi ćemo odustati od formiranja entitetske vojske, ponudio je Dodik.

U toku svog obraćanja pozdravio je i dvije izjave, onu koju je dao zamjenik načelnika Združene komande NATO-a Bris Hude, koji je kazao da u Brčkom ne treba raspoređivati vojne trupe, te ponudu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o sastanku predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske sa liderima tri nacionalne stranke iz BiH.

- Ovo što radi predsjednik Erdogan je potpuno drugačije od onog što rade Amerikanci. On nudi pomoć na političkom nivou, odnosno nudi da sjednemo i razgovaramo o mogućem rješavanju problema, dok Amerikanci djeluju na operativnom nivou, kazao je Dodik.

Istovremeno kritikovao je izjavu jednog od bh. zvaničnika koji je u britanskom parlamentu rekao za BiH "ovo je zapad".

- Ova zemlja ne pripada zapadu, nego ljudima koji u njoj žive. Ovakve izjave predstavljaju izdaju zemlje, rekao je Dodik.

U toku obraćanja odgovorio je i na pitanje zašto Bošnjake uporno naziva vjerskom odrednicom muslimani.

- Sve dok vi ne poštujete Republiku Srpsku, pa je umjesto punim nazivom zovete RS, a Srbe nazivate bosanskim Srbima i ja ću da koristim termin muslimani. Uostalom, ne mislim da time bilo koga vrijeđam, niti mi je namjera da uvrijedim bilo koga. Bošnjaci su nekada, sjećam se tog perioda, nosili naziv Muslimani, rekao je Dodik.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!