[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/07\/srdan-sisnica-635x300.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/07\/100x73\/srdan-sisnica-635x300.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/07\/srdan-sisnica-635x300.jpg","size":"306.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Kuda vodi radikalizam

Srđan Šušnica zbog prijetnji napustio Banju Luku: Rekli su mi da ću završiti kao David Dragičević

Srđan Šušnica je za portal Klix potvrdio da je  napustio  Banja Luku zbog učestalih prijetnji smrću koje su upućivane njemu i njegovoj porodici, te potvrdio da se nalazi na sigurnom i da će uskoro morati napustiti Bosnu i Hercegovinu.  

"Zaštitu ću potražiti u nekoj drugoj zemlji. Bosnu nevoljko napuštam, ali sam Banju Luku morao. Meni tamo više nema života i sigurnosti", kazao nam je Šušnica za ovaj portal.

Advokat Senad Pećanin kazao je za NAP  da je Srđan Šušnica, nakon što je dobio prijetnju da će završiti kao David Dragičević, slučaj prijavio policiji, ali je kao odgovor dobio suspenziju i disciplinski postupak na poslu - u Glavnoj službi za reviziju RS.

U rješenju se, uz ostalo, navodi da je "povrijedio radnu dužnost" jer je "učestalo javno iznosio stavove da je RS 'genocidna tvorevina' i da vlasti u RS i Srbiji zloupotrebljavaju Dejton za ponavljanje nepravde i učvršćivanje svih posljedica genocidnog homogeniziranja Srba na jednoj očišćenoj teritoriji".

Šušnica je proganjan zbog toga što je praktikovao demokratsku slobodu govora i pravo na javno iznošenje svjetonazorskih stavova koji su dio njegovih kulturoloških i akademskih istraživanja i publicističkih radova. 

Posljednji politički progon i pritisak na Srđana Šušnicu započeo je nakon što su bh. mediji prenijeli njegov intervju "Kako se otresti velikosrpske mitomanije?" koji je dao portalu Remarker.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!