[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/29\/adi-cerimagic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/29\/100x73\/adi-cerimagic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/29\/adi-cerimagic.png","size":"686.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Srbija najmanje usklađena, sa 16 zemalja ima bezvizni režim sa kojima EU nema, zatim slijede Albanija i Crna Gora

Vlasti Bosne i Hercegovine i Srbije dobile su posljednje upozorenje država članica Evropske unije da poduzmu mjere kojima će spriječiti priliv lažnih azilanata u EU ili će u protivnom BiH i Srbiji ponovo biti nametnut vizni režim.

S obzirom da je malo vjerovatno da dođe do unutrašnjeg političkog dogovora oko ovog pitanja, pitali smo Adija Ćerimagića, analitičara Inicijative za evropsku stabilnost (ESI), sa sjedištem u Berlinu da li vjeruju da će domaći politički lideri radije rizikovati uvođenje viza građanima BiH, a time i svojim biračima nego uskladiti viznu politiku sa EU?

 

- Prije nekoliko dana, tačnije 18. oktobra 2023. Evropska komisija je objavila prijedlog izmjene mehanizma za suspenziju bezviznog režima, prije svega za zemlje zapadnog Balkana, ali i za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. U tom prijedlogu koji je opširan, između ostalog, ima više izmjena, jedan od prijedloga je da osnova za suspenziju bezviznog režima može biti i značajna neusklađenost vizne politike zemlje koja uživa bezvizni režim sa viznom politikom EU. U samom prijedlogu koji sada treba da bude raspravljan između Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća nije navedeno koja je to visina usklađenosti koja je potrebna. To je ostavljeno na interpretaciju samoj Evropskoj komisiji. Šta će oni odlučiti teško je sada reći. Međutim, već sada je jasno da je u Izvještaju Komisije koji je objavljen isti dan, jasno navedeno da je veliki problem što nemaju usklađen vizni režim. Time se otvara mogućnost pojedincima kojima ne treba viza za ulazak u, prije svega Srbiju, ali i BiH, da iskoriste tu činjenicu da bi došli legalno na zapadni Balkan, a onda da ilegalno pređu u EU- kaže Ćerimagić za Start ističući da statistika pokazuje da je to značajan broj od kraja 2021.

-Navodi se i da je Srbija najmanje usklađena, sa 16 zemalja ima bezvizni režim sa kojima EU nema, zatim slijede Albanija i Crna Gora, a pretposljednja je BiH sa osam zemalja. U praksi to znači da bezvizni režim za BiH još uvijek nije ugrožen uprkos svemu, ali da u budućnosti to ipak može postati osnov za Evropsku komisiju da to uradi. Međutim i sama EK u Prijedlogu navodi da bi to bila zadnja opcija i da bi je trebalo koristiti kao mjeru pritiska za usklađivanja. EK je posebno ponosna na činjenicu da su sve zemlje, izuzev BiH, u posljednjih godinu i po dana krenule s usklađivanjem. Srbija je tako uvela vize za šest zemalja, druge zemlje po tri. BiH je uvela vize za Bahrein, ali je uvela i sezonski bezvizni režim sa Saudijskom Arabijom pa je na istom- navodi Ćerimagić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!