[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/osiris-rex.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/100x73\/osiris-rex.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/osiris-rex.png","size":"582.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sonda Osiris-Rex krenula na dugi put kući

NASA-ina sonda Osiris-Rex u ponedjeljak je napustila orbitu asteroida Bennu s kojeg je prošle godine prikupila uzorke prašine, te je započela dugo putovanje prema Zemlji. 

Letjelica je u ponedjeljak obavila uspješan manevar aktiviravši potisnike da bi sonda mogla krenuti ispravnom putanjom prema Zemlji. 

Pred njom je velika udaljenost koju mora preći prije nego što se 24. septembra 2023. godine spusti u pustinju u Uti, gdje će ispustiti kapsulu punu uzoraka s asteroida Bennu. 

- Osiris-Rex se na putu kući, od Bennua udaljava brzinom većom od 600 milja na sat - rekao je Dante Lauretta, šef misije, u NASA-inom video prijenosu događaja. 

Letjelica je prema asteroidu Bennu lansirana s Floride 2016., a da bi postigla zacrtani cilj, američka svemirska agencija je u oktobru 2020. ušla u njegovu orbitu, postavši prva letjelica koja je kružila oko asteroida. T

Sonda se postupno približavala asteroidu te je pružila svoju robotsku ruku s uređajem za prikupljanje uzoraka. Na nekoliko je sekundi došla u kontakt s asteroidom kada je uređaj dotaknuo njegovu površinu te je izazvana eksplozija kompresovanog dušika dovoljno snažna da podigne prašinu s površine koja je potom uhvaćena u poseban spremnik.

- NASA-ini naučnici su se iznenadili kad su shvatili da je robotska ruka utonula nekoliko centimetara u površinu asteroida, ukazujući na to da površine ovakvih asteroida mogu biti prilično mekane - rekao je Lauretta.

Upravo zbog toga je prikupljeno više uzoraka nego što je prvobitno planirano, pa su se vrata spremnika zaglavila. Misija je gotovo propala.

No inženjeri su ih na kraju uspješno zatvorili te su dragocjene uzorke premjestili u kapsulu pričvršćenu za središnji dio letjelice.

Čim stignu na Zemlju, uzorci će se prenijeti u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu, no naučnici će ih analizirati samo 25 posto, a preostalih 75 posto ostat će netaknuto kako bi ih mogle proučavati buduće generacije stručnjaka iz cijelog svijeta, koje će vjerojatno imati napredniju tehnologiju, objavila je agencija.

Put od dvije godine jeste dug, ali jednom kada dođe - zasigurno će donijeti informacije koje predstavljaju neprocjenjivo blago o svemiru, historiji asteorida ali i možda o načinu nastanka života na Zemlji. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!