[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/xiamo-bezicni.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/100x73\/xiamo-bezicni.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/xiamo-bezicni.png","size":"507.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

SAD uklanja Xiaomi s crne liste

Američko ministarstvo odbrane uklonit će s vladine crne liste kineski Xiaomi, pokazali su sudski dokumenti, zbog čega se otvara put budućim američkim investicijama u tog proizvođača pametnih telefona. 

U sudskim dokumentia je navedeno da će se dvije strane dogovoriti da razriješe postojeću parnicu bez daljnjih sporova, zbog čega je okončan kratki i kontroverzni prijepor između kompanije i Washingtona. 

Ranije ove godine američko ministarstvo obrane, pod Trumpovom administracijom, proglasilo je da je kompanija povezana s kineskom vojskom te je stavljena na listu koja onemogućava američka ulaganja u kompaniju, a Xiaomi je brzo odgovorio tako što je protiv američke vlade podigao tužbu nazvavši tretman "nezakonitim i neustavnim".

U martu, pod vodstvom Bidenove administracije, savezni sudac privremeno je blokirao aktivaciju crne liste.

Kako su se vijesti o odluci proširile, dionice Xiaomija skočile su u Hong Kongu za 6 posto, čime se momentalno primjećuju važnost silaska sa crne liste SAD-a, ali i značaj Sjedinjenih Američkih Država u globalu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!