[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/vstv.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/vstv.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/vstv.jpg","size":"86.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sjednica VSTV-a BiH - Odgođen izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTVBiH) prolongiralo je za 60 dana izbor/imenovanje glavnog federalnog tužitelja, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Iako je dnevnim redom dvodnevne sjednice VSTV-a bilo predviđeno imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH, to se nije dogodilo, a VSTV će, kako je zaključeno, u međuvremenu zatražiti tumačenje Ustavnog suda FBiH i Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Naime, na rang-listi za glavnog federalnog tužitelja u najuži izbor su kao najuspješniji kandidati ušli - Munib Halilović, Dubravko Čampara i Saša Sarajlić.

S obzirom na to da se radi o rukovodećoj poziciji, prilikom imenovanja se, između ostalog, mora voditi računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih, a u kontekstu pitanja distribucije ključnih funkcija u FBiH.  

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija (premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i glavni federalni tužitelj), najviše dvije se mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Inače, pozicija glavnog federalnog tužitelja ostala je upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkada je za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!