[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/07\/fabrika-duhana-sarajevo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/07\/100x73\/fabrika-duhana-sarajevo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/07\/fabrika-duhana-sarajevo.jpg","size":"140.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Šerif Isović: Fabrika duhana Sarajevo se mogla, trebala i morala sačuvati

U vrijeme dok je Šerif Isović bio jedan od njenih finansijskih direktora, FDS je bila uspješna i zdrava kompanija. Kada je ukazao na nepravilnosti i neracionalnosti u poslovanju dobio je otkaz, a pravdu je istjerao na sudu nakon devet godina. Radnici su ostali bez posla, država je ostala bez poreza i doprinosa na njihove plate, bez akciza, poreza na promet. Svemu su, misli on, kumovali i neki mediji, da se i sada, kada se po internetu malo pogleda, vidi ko je za koga i za šta navijao. Naš sagovornik kaže da, ako je neko pravio film i u tom filmu njega optužio kao jednog od učesnika u otimanju FDS, neka sada naprave film i o tome kako je uništena ova kompanija


Ovih dana treba da se zatvori Fabrika duhana Sarajevo koja postoji od 1880. godine. Mi smo tako napravili da se sada jedna od tih industrija gasi. Pitam Vas jer ste bili jedan od finansijskih direktora FDS da li se FDS mogla spasiti?

- Mislim da se mogla, trebala i morala sačuvati. U mom vremenu je to bila jedna zaista uspješna, zdrava kompanija. Upravo ja sam već tada, 2010. godine, ukazao na određene nepravilnosti i neracionalnosti u poslovanju te firme. Nažalost, posljedica toga je da sam dobio otkaz. Vodio sam spor na sudu devet godina. Na moju sreću, ja sam sva svoja prava ostvario kroz sudski postupak, ali moja sreća nije i sreća za ljude koji su tamo ostali da rade. Oni su ostali bez posla. A 460 ljudi je bilo tada kada sam ja napustio FDS. Država je ostala bez poreza i doprinosa na njihove plate, država je ostala bez akciza, poreza na promet.

Možemo komotno reći da je država ostala uskraćena za nekih 5-6 miliona godišnje?

- Mislim da je ta cifra puno veća jer su se akcize konstantno povećavale. Prosječna plaća u FDS-u je tada iznosila negdje oko 2.000 KM i mogu samo reći da mi je žao što se to dogodilo i to je zaista velika šteta za državu.

Možete li nam reći dvije, tri stvari koje ste naveli u tom elaboratu na 19 strana koji ste predali prije nego što ste otpušteni? Dvije, tri stvari koje se trebalo uraditi da se spasi FDS?

- Sad, nakon svega ovoga, mislim da je potpuno neracionalno i nesvrsishodno davati bilo kakve komentare. Moj jedini komentar jeste da oni koji su upravljali fabrikom i nadležne institucije nisu reagovali na pravi način, blagovremeno, i kako treba. Da jesu, danas bismo imali puno bolje stanje. Nažalost, to je sad tako i bilo kakav komentar bi bio suvišan. U tom periodu ste imali medije koji su čak bili na strani takvog jednog neracionalnog i neefikasnog upravljanja i sada se postavlja pitanje: koja je bila uloga tih medija? Čak su se tu i filmovi snimali o FDS-u i moja bi preporuka tim medijima bila da naprave nastavak filma i da se istraži zašto je to tako rađeno.

Ima li tu kriminala?

- Moje neko iskustvo profesionalno, radeći i kao sudski vještak, procjenitelj, računovođa, revizor, itd., jeste da se često određene i kriminalne stvari u privredi prate, da neko od medija napravi neki afirmativan ili neafirmativan članak, da bi se kroz takav jedan medijski pristup pravio prostor za određene interese. Ono što vjerovatno ima uticaja je da takav jedan medijski pritisak utiče i na rad pravosudnih i tužilačkih institucija, da se stvari razvodnjavaju, nemaju efekta, i za mene je zaista apsurdno da smo svjedoci da neke i kriminalne stvari, ako tako mogu reći, koje se vode po određenim institucijama i o njima se tako piše čak i prije nego što se zauzme neki stav. Mislim da je to jedna opasnost za rad institucija, donošenja pravednih odluka i mislim da takva jedna percepcija koja se pokušava kroz određene portale i medije napraviti svakako šteti ukupnim općedruštvenim interesima u Federaciji. Mislim da, kada su mediji u pitanju, treba puno veću odgovornost posvetiti traganju za istinom i pravim činjenicama, a ne montiranju - FDS je odličan primjer. Ako se vratite u taj period na internetu možete naći jako interesantnih stvari o tome ko je za koga navijao. Ja bih volio da, ako je neko pravio film i u tom filmu rekao kako sam ja bio jedan od učesnika u otimanju FDS, neka sada naprave film kako je uništena FDS!

Sa direktorom Poreske uprave FBiH razgovaramo i o radu PU i uspješnim rezultatima, jesmo li svi isti pred zakonom, kladionicama, najvećim poreskim dužnicima, prinudnim naplatama, te da li je moguće napraviti ogroman poreski dug bez podrške nekog političkog nivoa... Ostatak intervjua čitajte OVDJE!

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!