[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/sasa-rukavina-profesija-novinar-novinarka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/100x73\/sasa-rukavina-profesija-novinar-novinarka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/sasa-rukavina-profesija-novinar-novinarka.jpg","size":"234.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

Saša Rukavina(VIDEO): Razmišljali smo u redakciji da tužimo fakultet za prevaru

Dugogodišnji novinar i glavni odgovorni urednik magazina 'Dani' Saša Rukavina, za novu priču Starta, u okviru projekta Profesija novinar/novinarka, komentariše kakvo je stanje u bh. novinarstvu danas, razlikuje li se od svjetskih trendova, šta je to što najviše privlači pažnju publike... Mišljenja je da su mediji u trci za kvanitetom izgubili na kvalitetu. Govori i o praksi koju su nekada studenti žurnalistike imali u redakcijama, o kvalitetu njihovog znanja koje danas stiču tokom studija, te mukama koje redakcije najčešće imaju kada im, nakon završetka studija, dođu u redakcije. Imaju diplome, ali.. 

Da li se interes publike promijenio, da li su danas suštinske stvari manje bitne od površnosti i senzacionalizma?

- (...) Zatrpajte se malo u dokumentaciju, arhive, statistike i vidjet ćete da su sex droga i rokenrol uvijek imali najviše pažnje publike. Tabloidi su uvijek imali najveće tiraže, žuta stampa, žuti rtv programi su i prije pojave digitalnih medija privlačili najviše pažnje. To je neka vrsta udara na ljudsku psihu. Tehnologija je promijenila samo to da mi u realnom vremenu možemo pratiti to da neka priča o cijenama energenata privlači manje pažnje nego to koja je starleta napuhala koji dio tijela. Jedino se to mijenja, to što mi trenutno znamo na kojem je nivou naša svijest, svijest naše publike.

Cijeli intervju pogledajte na VIDEU u prilogu teksta:

Koje je Vaše iskustvo sa mladim, školovanim novinarima? S kakvim motivima i znanjem oni ulaze u ovu profesiju?

- Ja sam u Večenjim novinama išao na praksu. To je bilo na trećoj godini fakulteta, imali smo mjesec dana opšte prakse, u printanim, elektronskim medijima. Tada se to zvalo udruženi rad, fabrički listovi. Provodili smo po mjesec dana u svakom od tih medija, na četvrtoj godini je bila specijalistička praksa, gdje se jedan medij izabere i cijelu se godinu bude tu. Ja sam na trećoj godini, na opštoj praksi, došao u Večernje novine, bio sam mjesec dana, svidjelo mi se i ostao sam. Hoću da kažem da današnji mladi novinari nemaju praksu, nisu napravili tekst koji je bilo gdje objavljen, najčešće. Ako se sami ne potrude da negdje nešto probaju, ne znaju šta je novinarstvo. Nismo ni mi bili spremni, šest mjeseci su nam u redakcijama "izbijali" iz glave ono što su nam "filovali" na fakultetu. Ali, ponekad imam osjećaj da sada nemaš šta da im "izbijaš " iz glave, da dolaze po principu "negdje nešto moram raditi". Ima mladih novinara koji se jako dobro snalaze i jako dobro rade, ali tu je i do starih novinara. Mi u redakcijama smo potrošači proizvoda fakulteta. Nama dolazi relativno loš proizvod. Ponekad je taj proizvod toliko loš da sam ja jednom, s jednom pravnicom u redakciji, razmišljao kako da tužimo fakultet za prevaru. Diploma nije lažna, diploma je prava, mlada novinarka je položila sve ispite. Ali iza tih svih ispita ne stoji nikakvo znanje, nikakva kontrola onoga što je naučila. Onda smo mi razmišljali možemo li fakultet tužiti za prevaru. 

POGLEDAJTE I OVO:

-Senad Avdić (VIDEO): Ne preostaje nam ništa drugo nego da se samoorganizujemo

-Novinarka Dženana Karup Druško(VIDEO): Ljudi vjeruju potpisanim tekstovima

-(VIDEO)Boro Kontić: Nije sve do novinara, nešto je i do javnosti

-Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a: Mediji su u Hrvatskoj itekako žilavi (Video)

-Dragoljub Petrović za Start: Vučić pokriva sve (VIDEO)

-BORKA RUDIĆ(VIDEO): Imamo sadržaja, naslova u medijima, koji nisu čak ni jezik ulice

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!