[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/hrvoje-zovko-profesija-novinar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/100x73\/hrvoje-zovko-profesija-novinar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/hrvoje-zovko-profesija-novinar.jpg","size":"340.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"video":"http:\/\/www.youtube.com\/watch?v=iXBl67CCPjU","thumb":"https:\/\/i.ytimg.com\/vi\/iXBl67CCPjU\/hqdefault.jpg","caption":"Hrvoje Zovko: Mediji su u Hrvatskoj itekako \u017eilavi","fit":"cover"}]
Život / Profesija novinar/novinarka

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a: Mediji su u Hrvatskoj itekako žilavi (Video)

"Izrazito je neprijateljsko raspoloženje kod pojedinih struktura, od dijelova katoličke crkve pa do onih koji su na vrhu vlasti, prema novinarima, gdje se novinare optužuje za sve loše što je u državi. Onda kada vas optužuju za stvari koje se događaju poput kriminala,korupcije onda znate kakav poremećaj se u društvu događa", kaže za Start Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Bez obzira na sve pritiske, ocjenjuje  da su mediji u Hrvatskoj itekako žilavi:

- Ovoga ljeta je nekoliko ministara iz aktualne vlade gospodina Plenkovića moralo otići sa svojih funkcija nakon što su naše kolege i kolegice istraživački novinari, donijeli seriju prvoklasnih tekstova o malverzacijama u koje su bili umiješani- kaže Zovko za Start.

Tvrdnju o „žilavosti“ hrvatskih novinara i novinarki prvi čovjek HND-a potvrdio je i vlastitom iskustvom. Naime, on je u augustu prošle godine zatražio razriješenje sa dužnosti izvršnog urednika HTV-a 4 jer “kao jedan od argumenata ostavke naveo sam pitanje cenzure, odabira gostiju i pojedinih tema. Samo mogu reći da mi je rečeno da HDZ ne smijem raditi, nego da se trebam baviti samo SDP-om. Dalje ne bih ulazio u detalje. Napominjem da sam dan-dva prije ostavke upozorio na brojne tehničke probleme. O tome sam poslao kratki mail svim šefovima”,  kasnije će objasniti u Slobodnoj Dalmaciji. No, umjesto prihvatanja predloženog razriješenja, slijedi otkaz za koji je kazao da " će na  sudu  dokazati da je to bila nezakonita odluka i da su razlozi posve drugačiji od navedenih u obrazloženju“.

Predsjednik HND-a   tada je za Slobodnu Dalmaciju istaknuo kako je ponosan što se u njegovu mandatu nije dogodio nijedan šovinistički i revizionistički ispad i da je u danim okolnostima napravio maksimum.

 

Intervju je objavljen u okviru projekta Profesija novinar/novinarka koji provodi redakcija Starta  u partnerstvu sa Vijećem za štampu i online medije u BiH. Više ovdje

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!