[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/27\/l-dd919f74f83ce52416edf2c18c777fe5.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/27\/100x73\/l-dd919f74f83ce52416edf2c18c777fe5.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/27\/l-dd919f74f83ce52416edf2c18c777fe5.jpeg","size":"49.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Izet Muratspahić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade 'Meho Baraković' Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj, u okviru sedmog Sajma bh. knjige koji je održan od 23. do 25. februara u Geteborgu.

Odluku o dobitniku nagrade 'Meho Baraković' donio je žiri u sastavu: Midhat Ajanović (predsjednik zirija), Lidija Pavlović-Grgić i Samir Deumić.

Izet Muratspahić rođen 1953. u Đakovići, općina Goražde je bosanskohercegovački pisac. Osnovnu školu završio je u Osanici i Ilovači, srednju učiteljsku u Foči, a Filozofski fakultet (Odsjek za srpskohrvatski jezik i historiju jugoslavenskih književnosti) u Sarajevu. Četiri godine radio je kao profesor u srednjim školama u Goraždu, a od 1980. kao predavač na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postiplomski studij završio je na Univerzitetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao 1985. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1991. godine. Od 1992. godine živi i radi u Uppsali (Švedska).

Izet Muratspahić je napisao stotine recenzija, prikaza i ogleda iz književnosti i jezika. Član je Švedskog društva pisaca udžbenika (SLFF).

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj pokrenulo je 2021. godine projekt dodjele nagrade koja nosi ime Mehe Barakovića, bh. književnika sa zapaženim stvaralaštvom u Švedskoj.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetne književne domete u oblasti poezije, proze, prevodilaštva i esejistike. Osnovni kriterij je kvaliteta djela autora vezanog za bosanskohercegovačku književnost, bez obzira na dob, spol, nacionalnost, jezik, književni rod i žanr.

Predsjednik Društva bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj Samir Deumić kaže za taj sajam bh. knjige da je postao značajna i književna manifestacija prepoznatljiva u Geteborgu, širom Švedske i u Skandinaviji, pa i u Bosni i Hercegovini.

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj bavi se promocijom i razvojem književnosti, čitalačke kulture i kulturne razmjene u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Bosni i Hercegovini.

Posredstvom tog društva, bh. autori i izdavači nastoje biti vidljiviji i dostupniji čitaocima u zemljama u kojima žive, a posebno u Bosni i Hercegovini.

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara iz Švedske sudjeluje, posljednje dvije godine samostalno, na Međunarodnom sajmu knjiga i učila koji se tradicionalno u aprilu održava u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!