[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/euroatlantske-integracije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/100x73\/euroatlantske-integracije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/euroatlantske-integracije.jpg","size":"255.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Agitprop u BiH

Rusija pola Bosne drži vaneuroatlantske sigurnosne zone

BiH je poput svojevrsne enklave, jedna od rijetkih balkanskih država koja još uvijek nije članica NATO-a i stoga je sve više u fokusu pažnje velikih sila, pogotovo Rusije. General američke vojske, komandant NATO-a za Evropu Curtis Scaparrotti je nedavno pred Američkim senatom govorio o izazovima povezanim sa „lošim utjecajem“ i „manipulacijom“ Rusije u Evropi, a „posebno u Srbiji i na Balkanu“. Scaparrotti je govorio o važnosti NATO saveza, izazovima povezanim sa ruskim malignim utjecajem i „naporima Rusije da utječe i manipulira evropskim narodima“.

 A KO NAS IŠTA PITA?

- Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jedan ili drugi način. Regija za koju sam zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD-a uspjeli održati stabilnim. Ali i Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli pažnju sa te regije - poručio je Scaparrotti.

Politički analitičar Vehid Šehić mišljenja je da se izjava generala Scaparrottija najviše odnosi na odnos između SAD i Rusije.

- BiH se nalazi na specifičnom području u Evropi koje je uvijek bilo interesantno za velike sile. Te sile pokušavaju da ostvare uticaj na Balkanu. Neke to pokušavaju ostvariti kroz NATO. Vidimo da je i Crna Gora postala članica NATO-a tako da je time sužen manevarski prostor Rusije. Makedonija je otvorila put ka NATO-u. Ostale su Srbija, BiH i Kosovo. U ovim zemljama velike sile pokušavaju imati dominantan uticaj. Sigurno da SAD imaju najveći uticaj u BiH - kazao je svojevremno Šehić.

On misli da će BiH dugoročno ući u NATO, dok će Srbija nastaviti sa politikom neutralnosti. Srbija, misli on, nastoji imati poseban politički odnos i prema Rusiji i prema SAD kao velikim silama. Treba, rekao je, imati u vidu da nas na Balkanu malo ko šta pita o bilo čemu.

- Mi smo statistički male države. Zato ovdje velike sile imaju svoj interes i žele ostvariti uticaj - naveo je Šehić.

Nikome nije u interesu da izazove sukob na Balkanu i rata u BiH neće biti, smatra Šehić, te dodaje da je NATO strateški okružio taj prostor.

- Bugarska, Rumunija, Grčka i Turska već su članice NATO-a. BiH je svojevrsna enklava, bez posebnog vojnog uticaja Rusije, ali oni koriste političke metode. Za ovaj dio Evrope zapravo bi najbolje bilo da dođe do poboljšanja odnosa između SAD i Rusije. U BiH trebamo biti mudri i jasni u stavovima. Nažalost, u BiH nemamo zajedničku politiku - zaključio je Šehić.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Rusija uticaj ostvaruje uglavnom na polju bezbjednosnih i odbrambenih interesa. U oktobru 2015. godine, ministar unutrašnjih poslova entiteta RS je, tokom posjete Moskvi, potpisao i Memorandum o razumijevanju sa Glavnom upravom Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije za Grad Moskvu, koji podrazumijeva „sprovođenje zajedničkih obuka i usavršavanja u različitim stručnim poslovima, te mobilnost kadrova“. Mobilnost kadrova u ovom slučaju treba razumjeti kao razmjenu i dolazak ruskih savjetnika i obuku entitetske policije u novoj policijskoj bazi u Zalužanima, otvorenoj 4. aprila ove godine. Postoje indicije i o tome da MUPRS vrši nabavku ruskog oružja vojnog tipa. Naime, u izvještaju „Bosnia on the Russian Chopping Block“, koji je Foreign Policy Research Institute objavio u martu ove godine, iznose se navodi i o kupovini protivavionskog oružja:

- Republika Srpska vrši nabavku i druge vrste oružja. Alarmantni su navodi da Vlada RS-a vrši nabavku i protivavionskih raketa Igla 1-V ruske proizvodnje, koje su dizajnirane da budu montirane na helikoptere.

  NEUTRALNA RS

Na političkom planu, Dodikov režim čini sve da spriječi ono što ruska država smatra napadom na svoje interese u Bosni i Hercegovini: punu integraciju zemlje u NATO. Sredinom oktobra prošle godine, entitetski parlament u Banjoj Luci usvojio je rezoluciju o vojnoj neutralnosti, čiji je jedini cilj opstrukcija uslova potrebnih za aktiviranje Plana za članstvo u NATO. Ključni dio rezolucije glasi:

„Republika Srpska je opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu sa tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.“

Drugim riječima, Rusija je uspjela u tome da na polovini teritorije Bosne i Hercegovine u svemu osim imenu formira balkansko Pridnjestrovlje i izdvoji polovinu naše zemlje izvan euroatlantske sigurnosne i odbrambene arhitekture.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!