[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/avdo-avdic-20.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/100x73\/avdo-avdic-20.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/avdo-avdic-20.jpg","size":"35.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Agitprop u BiH

IZ ARHIVA START-a/ Avdo Avdić: Firma Prvo plinarsko društvo je ključni igrač Rusije na Balkanu

Piše: Avdo Avdić (Magazin Start BiH, 12.4.2019. )

PAZI, METAK: Srbija je potpuno pod ruskim uticajem, dio zvaničnika Hrvatske je pod ruskim uticajem te je potpuno logično da je dvije trećine Bosne i Hercegovine pod apsolutnim uticajem Rusije. Kad kažem apsolutnim, prije svega mislim na Republiku Srpsku koja ne skriva svoje relacije sa Rusijom. RS specijalce MUP-a obučava u ruskim kampovima, što je potvrdio i prvi čovjek MUPRS Dragan Lukač, nabavljaju oružje sa ruskim, a ne u skladu sa standardima NATO-a. Nabavili su 2.500 automatskih pušaka preko Dragana Kapetine, direktora Direkcije za namjensku industriju RS, čovjeka koji je bio direktor četiri od pet firmi u vlasništvu Slobadana Tešića koji se nalazi na crnoj listi SAD jer je povezan sa paraformacijama širom svijeta iza kojih stoji Rusija. HDZBiH je pod kontrolom Milijana Vase Brkića, potpredsjednika HDZ Hrvatske, koji je pod kontrolom Rusa. Rusi prodiru preko firme Prvo plinarsko društvo (PPD), koja je u Sarajevu registrovana pod imenom Erdal d.o.o. Pojavila se 2015. godine. Da sad objasnimo šta je PPD iz Osijeka! Stvarni vlasnik firme se ne zna, formalno je registrovana na hrvatskim državljanima. Pravi se vlasnik skriva iza nekih skrbničkih računa. PPD je, po izjavi formalnog vlasnika PPD, finansirala predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Novac je, kako je objavio Nacional, dat Milijanu Vasi Brkiću i tim je novcenm finansirana njena kampanja. Zbog afere Agrokor predsjednica Grabar Kitarović je išla u Rusiju, sa sobom je vodila državnog odvjetnika i išla je dan nakon akcije Agrokor kada su trebali da uhapse Ivicu Todorića. Dakle, firma PPD koja je finansirala njenu kampanju, potpisala je 2017. godine najunosniji ugovor sa ruskim Gaspromom. Ruski mediji su, pod naslovom „Hrvatska se vraća Rusiji“, objavili tekst o tome. PPD je po vrlo povoljnim cijenama sklopio ugovor po kojem je on glavni distributer Gaspromovog plina za Balkan. PPD pokušava spriječiti izgradnju plutajućeg terminala LNG-a za ukapljeni plin na Krku, gdje je trebalo da se skladišti plin koji dolazi iz drugih zemalja. Oni na sve načine pokušavaju da to zaustave. Prema nekim podacima iz Hrvatske, zemljište na kojem je trebalo da se gradi terminal NLG su kupile kompanije koje su povezane sa Rusima iz Luksemburga. Rade sve na tome kako bi PPD vršio isporuku plina u narednih deset godina, od 2017. do 2027. godine. Time bi Hrvatska bila apsolutno ovisna o ruskom plinu.

GENERALI: Imate i firmu koja je u vlasništvu hrvatskog generala Ivana Čermaka, jednog od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Ta firma (Crodux Energetika, op. a.) ima partnerski odnos sa ruskom firmom i Kolinda Grabar Kitarović je krajem 2018. u Slavonskom Brodu imala sastanak sa ruskim investitorima koji trebaju da vrše distribuciju plina za rafineriju Bosanski Brod koja je u BiH, u entitetu RS. Time ruše energetsku nezavisnost BiH, jer bi se distribucija gasa trebalo da radi preko države BiH, a ne njenog entiteta. Sjetit ćete se da je Vlada RH potpisala ugovor sa Vladom RS o distrubiciju plina za rafineriju Slavonski Brod. Izbjegavaju, dakle, državu BiH. Bilo je protesta zbog toga iz Vijeća ministara BiH. Grabar Kitarović je pokušala preko firmi koje su registrovane na hrvatskim generalima, u ovom slučaju generala Čermaka, da naruši nezavisnost BiH provlačeći preko BiH plinske cijevi prema Bosanskom Brodu.

Petrokemiju iz Kutine su privatizirali PPD i INA. INA je u vlasništvu MOL-a, a MOL u vlasništvu Gasproma. Jasno je, dakle, o kakvom se kapitalu radi, ko se skriva iza njega. PPD na teritoriji Hrvatske kontroliše mnoge kompanije, ali je bitno spomenuti Energia naturalis Grup (ENNA grupa), koja je formalni vlasnik 28 procenata Luke Ploče. A PPD je u okviru ENNA grupe. Na zagrebačkoj berzi se pojavljuju sa skrbničkim računima i ne zna se ko je pravi vlasnik ENNA grupe, što znaju samo banke. Dakle, kontrolišu i plin i Luku Ploče.  PPD na tržište BiH ulazi sa svojom firmom PPD BiH 2015. i u prvoj se godini ne može pohvaliti velikim prometom, u drugoj godini su imali promet od oko 70 miliona, a u trećoj prave promet od 156 miliona KM sa samo četiri zaposlena. Dobili su i dozvolu za promet električnom energijom. Ukoliko uzmete izvod sa Nezavisnog opertera sistema o tokovima električene energije u BiH za 2017. godinu vidjet će te da je PPD sa viskonaponske mreže povukao 775 gigavat sati energije. Četvrti su po redu distributer energije u BiH. Prva je Elektroprivreda BiH, druga Elektroprivreda RS, treća Elektroprivreda HB. Zaključak, PPD je sa mreže skidao onoliko električne energije koliko je mostarski Alumij potrošio. PPD je, dakle, njihov glavni snabdjevač strujom. Alumij je već dužan PPD-u. U jednom razgovoru za novine 2017. godine je tadašnji, a i sadašnji direktor Aluminija Dražen Pandža rekao da je PPD odigrao ključnu ulogu za spas Aluminija. Nakon toga, kada se u javnosti čulo o čemu se radi, PPD za BiH mijenja ime u Erdal d.o.o. čiji je osnivač ofshore kompanija sa Malte. Bitno je znati, revizorski izvještaj ravizora FBiH kaže da je PPD po povoljnim cijenama u rudniku boksita Posušje dobivala rudu i distribuirala je u Aluminij. Prosječna cijena rude po toni bila je oko 70 KM, a PPD ju je kupio za 52 KM. Pri tome oni imaju svoje obaveze prema rudniku koje nikada nisu ispunile, a rudnik je u vlasništvu FBiH. Zaključak: PPD je ključni igrač Rusije na Balkanu. Ukoliko, recimo, Željeznice FBiH žele transportovati robu na teritoriju EU, moraju naći partnere koji će raditi distribuciju. Željeznice FBiH i RS su godinama za partnere uzimale Željeznicu Hrvatske. Međutim, 2018. Željeznice FBiH i RS potpisuju ugovor da transport na teritoriju Hrvatske za njihove potrebe vrši firma PPD Transport, registrovana u Zagrebu. Iz izvještaja revizora o radu Željeznica FBiH se vidi da Željeznice FBiH iznajmljuju vagone PPD-u a da ih oni ne plaćaju, a ispostavlja fakturu za prevoz na teritoriji Hrvatske sa vagonima Željeznica FBiH. Sva roba koja iz Luke Ploče ide u BiH mora se prebaciti do Čapljine transportom koji radi PPD. A PPD kontroliše Luku Ploče i željeznički saobraćaj, tako da sve robe koje preko Ploča dolaze u BiH prolaze kontrolu PPD koji je strateški partner Gasproma za Balkan.

PIC: Rusija u Vijeću za implementaciju mira (PIC) stopira sve što bi moglo ugroziti njene interese. Nisu problematični specijalni odnosi RS i Srbije, problematični su specijalni odnosi koje Milorad Dodik ima sa Vladimirom Putinom. Barem dvije trećine izabranih zvaničnika BiH provode politiku Rusije u BiH. Stoga imate situaciju da se RS izričito protivi ulasku BiH u NATO, a pokušavaju da nas integrišu u EU. Imate primjer Makedonije i Crne Gore. Srbija za diplomate u BiH šalje bivše čelnike BIA-e. Ambasador Srbije u BiH je bio direktor Bezbedonosno informativne agencije, BIA), njegov prvi savjetnik bio je zamjenik direktora BIA-e... Rusija pod svojom kontrolom ima sve diplomate u ambasadi Srbije u BiH. Dio strukture Sigurnosno obavještajne službe (SOA) Hrvatske je direktno naslonjen na Beograd. Izgleda apstraktno, nerealno!? Ivan Bandić je bio saradnik UDB-e, radio je na slučaju emigracija, konzul je Hrvatske u Tuzli! Šef za migracije u UDB-i je bio Stanko Čolak, penzioner koji danas živi u Beogradu. Prema iskazu hrvatskog generala Ljube Ćesića Rojsa, Čolak je bio u kumskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Čolak je ideolog Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, porodično je povezan sa Barišom Čolakom i na razne je način povezan sa Borjanom Krišto. Povezan je sa strukturama BIA-e i ljudima iz bivših obavještajnih službi Jugoslavije. Na vezi drži Miju Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, i Ivana Bandića. Čolak je ideolog većine čelnika HDZBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!