[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/25\/fna-104317.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/25\/100x73\/fna-104317.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/25\/fna-104317.jpg","size":"390.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Razmjena iskustava s bečkim ekspertima uvertira za 'pametni grad' Sarajevo

Stručnjaci agencije "Smart City" iz Grada Beča na trodnevnoj radionici u Sarajevu prenose iskustva glavnog grada Austrije na implementaciji projekta "pametnog grada".

Tim bečkih stručnjaka će iz lokalnih izvora prikupiti podatke i procijeniti stanje vezano za implementaciju projekta "pametnog grada" u Sarajevu, koji bi trebao bi biti realizovan do 2030. godine.

Koncept "pametnog grada" spaja informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i razne fizičke uređaje povezane s mrežom kako bi se optimizirala funkcionalnost gradskih usluga. Također sistem "pametnog grada" omogućava gradskim vlastima da vide kako se grad razvija te moguće preinake sistema u budućnosti.

Kako je kazao Nicolaus Summer iz kompanije Urban Innovation Vienna (UIV), predstavnici Beča će na osnovu prikupljenih informacija izraditi kratki dokument o procjeni statusa Grada Sarajeva u ovoj oblasti te kolegama i ekspertima iz Sarajeva dati osnovne smjernice i zaključke.

- Želimo sjesti, razgovarati s kolegama iz Sarajeva i prikupiti informacije i iskustva koje Sarajevo ima u ovoj oblasti. Primarni cilj trodnevne radionice je razmjena iskustava gradova Sarajevo i Beč u oblasti implementacije "pametnog grada", a mi imamo dosta iskustva u tom segmentu. Smatramo da se Sarajevo trenutno nalazi u početnoj fazi implementacije ovog projekta, gdje se Beč okvirno nalazio 2012. godine - izjavio je Summer. 

Učesnik radionice Harun Pašić ističe da su eksperti iz Sarajeva s kolegama iz UIV-a ukazali na primarne probleme s kojima se grad susreće, s akcentom na probleme u prijevozu, zagađenju zraka i uklanjanju otpada. 

- Želimo naučiti od Beča na koji način su riješili svoje probleme. Naravno objasnili smo im koliko je kod nas složena situacija, ali ove radionice su organizovane da bismo pripremili teren za pametni grad - rekao je Pašić. 

Azra Jahić iz kompanije Ericcson Nikola Tesla dodaje da projekt "pametnog grada" Sarajeva ne treba posmatrati kao implementaciju softverskih i hardverskih rješenja, već kao promjenu pristupa građana svom gradu i okolišu. 

- Pozivam na odgovornost u promjeni obrazovnog programa gdje trebamo mnogo raditi s mladim generacijama, a taj rad će se preslikati na društveno uređenje i odnos prema gradu i okolišu. Radi se o otvorenom načinu razmišljanja s visokim stepenom odgovornosti prema zraku, čistoći, prijevoznim sredstvima i drugim oblastima - zaljučila je Jahić.  

Projekt finansira "BACID" fond, a nastao je kao rezultat radionice u okviru Dana Beča u Sarajevu 2018. godine. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!