[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/1693482416-ramo-isak-750x500-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/1693482416-ramo-isak-750x500-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/1693482416-ramo-isak-750x500-1.jpg","size":"39.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

ISAK: Ispitaće se kome je bio cilj da se hapšenjem pripadnika policije obezglave najvažnije sigurnosne institucije Federacije

 Na današnjoj konferenciji za medije Vlade Federacije, premijer Nermin Nikšić i  Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova izrazili su sumnju u privođenje pripadnika Federalne policije i Specijalne jedinice policije tokom velike akcije Black Tie 2: 

- Zbog čega sam odmah nakon ove zadnje akcije koja se desila otišao u Federalno ministartsvo unutrašnjih poslova? Kad se desilo ovo što se desilo, akcija koja se desila, koja je noćas okončana kako je okončana,  bilo mi je potpuno nelogično da pravosuđe, u trenutku kad svi znamo šta se dešava u ovoj zemlji, u ovakvoj situaciji obezglavi ključne sigurnosne institucije, Federalnu upravu policije i Specijalnu jedinicu. Danas su svi ti ljudi na svom radnom mjestu. Naravno, nijednom rečenicom ni ja , ni ministar Isak  niti u jednom trenutku ne želimo spriječiti nekoga da radi svoj posao, niti zaštititi nekoga ko je radio nešto protuzakonito- istakao je Nikšić te dodao da se mora voditi računa da je trenutna situacija, kada se govori o Rezoluciji, najavljuju skupovi, prijeti secesijom,  veoma bremenita.

Ministar Isak je istakao da uposlenici Federalne policije koji su bili privedeni tokom posljednje akcije Black Tie 2 nisu pod istragom, da protiv tih lica nema ništa, te da je, kako kaže, neko na neki način "zloupotrijebio i uradio to što je uradio ovim ljudima."

"Imaju institucije koje će to ispitati, čija je to odgovornost. Naravno da smo posumnjali da je i to jedan od razloga, da se obezglave najvažnije sigurnosne institucije Federacije BiH", istakao je miistar. 

Podsjetimo, uhapšenim u akciji "Black tie 2" privedene su 23 osobe, pritvor je predložen za 18 osoba i to za Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara. 

Od ovih 18 osoba, pritvor je određen za tri osobe: Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać, dok su ostali pušteni na slobodu. 

Mjere zabrane određene su direktoru Bolnice Zenica Tariku Zuloviću, biznismenu Gordanu Memiji, te Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Marku Šemšiću, Elmiru Sariću i Smailu Šikalu.

Za ovih deset osoba Sud BiH je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, te da su sarađivali sa narko kartelom Edina Gačanina.

Istovremeno, za preostalih osam Sud BiH je utvrdio da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, pa su tako v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policije Mustafa Selmanović, specijalci Emir Druškić, Adin Čatić, Senad Kadić, službenik OSA-e Edin Kačar, te Sedad Preljević i Davor Curlč pušteni na slobodu.

Sud je utvrdio da ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da ovih osam osoba počinilo krivično djelo da bi im se izrekla mjera pritvora ili mjere zabrane.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!