[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/kazaz.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/100x73\/kazaz.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/kazaz.jpg","size":"171.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Prof. Kazaz u novom broju Starta: Srpski nacionalizam se može proglasiti pobjednikom

E, sad, kada tvrdim nešto ovakvo, patriote iz Sarajeva, nacionalno samosvjesni Bošnjaci i partijski botovi će da me razapnu na društvenim mrežama, ali u prilog mojoj tezi ponudio bih nekoliko važnih činjenica, kaže u intervju objavljenom u novom broju magazina Start profesor Enver Kazaz.

- Država koja je bila obilježena potrebom da redefinira svoj Dejtonski ustav, nakon pada Aprilskog paketa došla je u poziciju da više nije u pitanju redefinicija ili promjena Daytona, nego promjena Washingtona. Samim tim, sukob sa razine države prenesen je na razinu Federacije. Takav otvoreni sukob pogoduje separatističkim snagama. Dodik, kako god ga mi definirali, u smislu ciljeva koje ostvaruje je apsolutni pobjednik unutar takvog političkog polja. On je Čovića, HDZ i tzv. hrvatsko pitanje pretvorio u instrument svoje političke volje. Bošnjačka nacionalna politička partija SDA naprosto ne vidi tu situaciju, prelazi preko nje i može se reći da je ona, nakon pada Aprilskog paketa, pretrpjela poraz pred onom republičkosrpskom. Uostalom, živimo u entitetu u kojem dvije godine nakon izbora nemamo formiranu vladu, kamoli šta drugo. A ako već živimo u tehničkom mandatu vlade i ako je politika obilježena sukobom, treba vidjeti šta je njen stvarni interes. Njen stvarni interes je ovladavanje finansijskim resursima države. SDA, HDZ i SNSD i ne rade ništa drugo do krčme finansijske resurse države, a od državnih službenika stvaraju svoje političke klijenate- analizira profesor.

Šta misli o akademskoj zajednici u BiH, da li postoji, pred čim Komšić i Izetbegović zatvaraju oči, zašto nismo društvo jednakih, šta je Dritan Abazović  Crnoj Gori, Vučić, Dodik, Stanivuković BiH... - čitajte u novom broju magazina Start BiH!

reklama-start-rgb2.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!