[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/100x73\/novo-nordisk-fun-run-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-2.jpg","size":"571.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/100x73\/novo-nordisk-fun-run-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-1.jpg","size":"575.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/100x73\/novo-nordisk-fun-run-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/15\/novo-nordisk-fun-run-3.jpg","size":"461.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Pripremite se za sutrašnji festival trčanja u Sarajevu: Utrke za profesionalce, ali i građane

Sutra (nedjelja, 16.09.2018.) će se u Sarajevu održati dvanaesto izdanje “Sarajevo Sberbank polumaratona”,  kao kruna prvog festivala trčanja u BiH – “Olimpija Run Festa”.  Start utrke planiran je u 9,00 sati  ispred BBI centra, a kroz najljepše dijelove grada učesnici će trčati trasom dužine 21,1km. Osim polumaratona, u okviru festivala trčanja, isti dan bit će održane još dvije trke.

Tako će u 9,00 sati ispred BBI centra startati još i kratka trka od 4km “Novo Nordisk Fun Run” te treći “G-Drive štafetni polumaraton”, namijenjen timovima u sastavu od tri osobe.

Tradicionalna kratka i zabavna trka/šetnja za građane, pod nazivom „Novo Nordisk Fun Run“ prolazit će kroz centar grada Sarajeva, dok je distanca dovoljno kratka i prilagođena i osobama koje ne treniraju redovno. Osnovni cilj organizacije ove manifestacije je omogućavanje što većem broju građana da osjete duh i spektakularnu atmosferu najvećeg festivala trčanja u Sarajevu, tako što će se priključiti jednoj od trka.

- Novo Nordisk Fun Run je sportski i društveno odgovorni projekat koji već tradicionalno prati najveći trkački događaj u Sarajevu, Sarajevski polumaraton. Osnovni cilj ove trke je omasovljavanje rekreativnog trčanja među građanima BiH, približivši ovu korisnu i zabavnu fizičku aktivnost svima kroz zabavu i druženje. Pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže, bilo da odluče trčati ili šetati, bez obzira na nivo spremnosti i uzrast- poručio je  Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Prijave za Novo Nordisk Fun Run otvorene su još uvijek (do 16. septembra), a svi zainteresirani mogu se informisati i prijaviti putem oficijelne web stranice Udruženja Marathon.  Prijave će biti otvorene do ispunjenja limita od 800 učesnika.

3.000 trkča iz 30 zemalja svijeta

- Veoma smo sretni i ponosni na odziv građana na ovu kratku i laganu trku. Prijave nam stižu svakodnevno, a profil učesnika je raznolik. Na trci će nam se pridružiti veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, brojne porodice i uposlenici raznih kompanija koji će iskoristiti ovu priliku za razvijanje timskog duha- kazala je Nadija Hadžijamaković, projektna menadžerica Udruženja Marathon Sarajevo.

Sve učesnike „Novo Nordisk Fun Run“ trke očekuju poklon majice posebno dizajnirane za ovu priliku, startni brojevi, okrepa u finišu, pokloni sponzora te odličan muzički i zabavni program u zoni starta i cilja, kao i duž trase trke. Za tri najbrža trkača i trkačice, Udruženje Marathon pripremilo je i novčani nagradni fond u iznosu od 200 KM za prvo, 150 za drugo  i 100 za treće mjesto u obje kategorije.

Polumaratonski vikend u Sarajevu ugostit će oko 3.000 trkača iz BiH, regije i 30 zemalja svijeta. Ovogodišnji „Sarajevo Sberbank polumaraton“ ujedno je i domaćin prestižnog Balkanskog prvenstva u sklopu kojeg će nastupiti brojni elitni trkači iz regiona.

Proglašenje pobjednika Fun Run trke je u 9:30 sati, a polumaratona i štafetnog polumaratona u 10:30 sati.

 Tokom održavanja festivala   će u periodu od 8:00 do 12:00 sati saobraćaj duž trase polumaratona  biti parcijalno obustavljen. Mapa trase trke dostupna je web stranici https://www.sarajevomarathon.ba/polumaraton/

Sve utrke su društveno odgovornog karaktera. Mnogi trkači učestvuju u kampanji „Miles for Smiles – trčimo zajedno za dječiji osmijeh“ prodajući svoje kilometre  u svrhu donacije za projekat „Stariji brat, starija sestra“, a u Fun Run utrci učestvovat će i osobe sa posebnim potrebama, trčeći prilagođenu dužinu staze u sklopu projekta „Let's Run Together“, koji finansira Ambasada SAD u Sarajevu.

 Osim brojnih kompanija koje su sponzorski podržali održavanje utrka, veliku podršku pružili su još i: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!