[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-2e7971a8ffb2d73c350f71b62e05ec13.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/100x73\/l-2e7971a8ffb2d73c350f71b62e05ec13.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-2e7971a8ffb2d73c350f71b62e05ec13.jpg","size":"81.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u sukobu potrebna podrška društva i ohrabrenje

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 i ove godine će organizovati obilježavanje 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu pod sloganom "Hrabro i odvažno“. 

Predsjednica Udruženja Foča 92-95 Midheta Kaloper danas je u Sarajevu tokom razgovora posvećenog preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u ratnim sukobima, podsjetila da je 2015. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 19. juni Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, sukobu ili konfliktu.

-Nažalost, to u Bosni i Hercegovini još nije zvaničan datum, iako je međunarodni dan. Znači nije zaveden nigdje u kalendar. Za nas preživjele to je jako bitan datum. Današnja poruka jeste: prvog januara svake godine treba da se zaokruži 19. juni kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu i da znaju gdje su tog dana - rekla je Kaloper.

Ističe da preživjele žrtve seksualnog nasilja imaju jako puno problema, te da im je značajno usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata Federacije BiH.

-Problemi su i životna egzistencija i procesuiranje ratnih zločinaca. Konstantno apelujemo na Tužilaštvo da ubrza proces, jer i počinioci i svjedoci odlaze s ovog svijeta - navela je.

Govoreći o stigmazaciji žrtava seksualnog nasilja, njihovom strahu da progovore šta im se desilo, Kaloper kaže da je potrebno da društvo da podršku.

-Trebamo da ohrabrujemo žene da progovore. Jako se puno žena boji osude, kako će biti prihvaćene od društvene zajednice, porodice, cjelokupnog društva u BiH. To je veliki problem, ali nadamo se da ako razgovorima, nastupima, govorima motivišemo jednu ženu u BiH da progovori, mi smo postigli uspjeh - podvukla je Kaloper.

Prema nezvaničnim podacima, tokom rata je silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica. Međutim, podaci Ferderalnog ministarstva rada i socijalne politike govore da mjesečnu naknadu kao žrtve seksualnog nasilja prima 1000 žena.

Resorni federalni ministar Adnan Delić navodi da je riječ o važnoj temi koja je zapostavljena. Osvrnuo se i na stigmu koja vlada kada je riječ o žrtavama ratnih silovanja, te poručio da sve žrtve treba ohrabriti da progovore.

-Naša obaveza kao državnih institucija i svih nas zajedno je da govorimo o ovome kako bi svi shvatili koliko je ovo važno. Nama je veliki izazov kako da žene, djevojčice i muškarci koji su žrtve, privolimo da dođu i da ispričaju svoju priču. Ne samo zbog njih, nego i zbog budućih generacija kako se to nikada više ne bi ponovilo - poručio je Delić.

Pravni savjetnik organizacije TRIAL International Kenan Sadović istakao je da obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu ima značajnu ulogu u suoočavanju s prošlošću.

Ovom prilikom organizacija TRIAL International predstavila je web stranicu koja služi kao digitalni arhiv o žrtvama seksualnog nasilja u ratu u Bosni i Hercegovini i nedostatku memorijalizacije, a prisutni će dati osvrt i na načine na koji institucije mogu da doprinesu stvaranju sveobuhvatnije politike sjećanja koja uključuje sve žrtve i njihove porodice, bez obzira na pol, religiju i etničku pripadnost.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!