[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/21\/l-02d93511a05542cc88fdc9b2cb1f9d2b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/21\/100x73\/l-02d93511a05542cc88fdc9b2cb1f9d2b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/21\/l-02d93511a05542cc88fdc9b2cb1f9d2b.jpg","size":"114.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavljena knjiga o bogatom naslijeđu bošnjačke kulturne tradicije autorice Melihe Terzić

Knjiga „Album: Naslijeđe“ autorice Melihe Terzić, koja je predstavljena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, vrijedna je zbirka suptilno nadopunjujućih lirskih eseja i umjetničkih fotografija inspirisanih autentičnim naslijeđem bogate bošnjačke kulturne tradicije.

Između korica „Albuma: Naslijeđe“ stao je čitav jedan svojevrstan muzej u kojem su prikupljeni, sačuvani, interpretirani i pokazani vrijedni predmeti kulturnog naslijeđa bošnjačkog naroda, koji su izranjali iz „dušinih spremnica“ autorice Melihe Terzić.

U njoj je autorica oživjela na desetine danas zaboravljenih predmeta koji su nekada bili okosnica svakodnevnog života bošnjačke porodice, kao i duh sredine koja je destljećima oblikovala taj identitet. Među njima su: zvekir, bešika, dubak, sećija, rafa, sehara, peškun, dušek i šilte, mangala, kredenac, sofra, demirlija, ibrik i đugum itd.   

- Prije svega, jako volim sve naše starine, sve naše stare običaje, kao i naše tradicionalne ambijente. Nastajanje knjige „Album: Naslijeđe“ vezano je za naš magazin za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“.  Lako sam pisala te tekstove, oni su odnekud izvirali. To nije istraživački rad, ali jeste prebiranje po uspomenama i prisjećanje na ono što su mi govorili moji roditelji i što se pričalo kada se sastane rodbina i prijatelji – navela je Terzić.   

Prisjetila se da je Kasim Softić, koji je bio direktor RTV Tuzlanskog kantona, ponukao da piše i dalje i onda je proširila Album.

- U ovom trećem izdanju ima 15 novih tema i tu su sadržaji meni prirasli srcu. Jako sam sretna kada ustanovim da se to nekoga dotakne, a posebno mi je stalo da se dotakne mladih jer to nije njihov svijet, uglavnom, a trebalo bi da ga vole i na mnogo toga da se ponose. Naši ambijenti su bili lijepa mjesta – izjavila je Terzić.

Voditeljica Odjela za brak i porodicu Rijeseta Islamske zajednice u BiH Safija Malkić uime organizatora je rekla da se radi o promociji vrijednog djela i da je danas važno baviti se ovakvim temama.  

- Na nama je da sačuvamo ljepotu tradicije i u prilici smo da ovim Albumom podsjetimo sve naše žene, nane, nene, majke, sestre da posvete tom pitanju dužnu pažnju jer nam se čini da smo se suviše usmjerili na realnost i na budućnost, da smo se više okrenuli savremenom, a ono što je staro, lijepo i tradicionalno malo potisnuli u drugi plan – rekla je Malkić.

Dodala je da profesorica Terzić opisuje starinske predmete, običaje, načine života, te da mlađe generacije trebaju razumijeti koliko je važno podsjetiti na tu tradiciju.

- Mlađe generacije vjerovatno ne poznaju većinu tih predmeta jer su oni stavljeni na tavane, u podrume i  mi ih više ne koristimo. Ovo je prilika da kroz Album profesorice Melihe Terzić na jedan lijep način predstavljene predmete približimo našoj djeci kako bi kroz možda neke priče koje smo mi proživjeli uz te predmete, za neka iskustva i doživljaje, njima približili ljepotu tih predmeta i tu umjetničku draž, jer svaki taj predmet je jedna umjetnička dragocjenost – dodala je Malkić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!