[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-c35fd5670c5828a0e438651c897ae838.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-c35fd5670c5828a0e438651c897ae838.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-c35fd5670c5828a0e438651c897ae838.jpg","size":"79.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predstavljanje Zaklade Ljudsko bratstvo u Austriji i Njemačkoj

Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo u Bosni i Hercegovini i v.d. predsjednika Panevropske unije BiH mons. prof. dr. Franjo Topić posjetio je Austriju i Njemačku, od 5. do 15. aprila, gdje je predstavio projekt izgradnje centra i kapele sv. Ivana Pavla II. u Margetićima kod Novog Travnika.

Imao je brojne sastanke sa biskupima i ostalim katoličkim i drugim organizacijama te s izvršnim direktorom IPI-a (International Press Institute ) Beč Franom Maroevićem.

U Salzburgu je nazočio generalnoj skupštini Evropske akademije znanosti i umjetnosti, čiji je član od 2021. godine. Održana je i međunarodna konferencija o ljudskom sestrinstvu i bratstvu, a govorio je i prof. Topić te prezentirao projekt Zaklade Ljudsko bratstvo BiH.

- Ta zaklada je već postigla uspjeh. Izgradnja centra i kapele ide solidno, održan je okrugli stol 2023. U pripremi je i novi okrugli stol, planiran za maj. Medijski je dobro popraćena. Sve to pokazuje da je ideja ljudskog sestrinstva i bratstva potrebna cijelom svijetu, a i BiH. Uključuje razvijanje ekumenizma i dijaloga - naglasio je prof. Topić. 

Profesor Topić susreo se s umirovljenim biskupom Linza mons. Maximilianom Aichernom, koji je prijatelj BiH i HKD Napredak  te je dolazio u Sarajevo i Mostar i u ratu. Kao što je godinama pomagao BiH, tako je i sad dao prilog za Zakladu.

U susretu sa pomoćnim biskupima Salzburga mons. Hansjoergom Hoferom i bečkim mons. Franzom Scharlom, profesor Topić je prezentirao situaciju u BiH, posebno Zakladu ljudsko bratstvo. Diskusije su bile o različitim crkvenim i društvenim temama, a suglasni su da je Zaklada važan projekt te su obećali podršku.  Topić se susreo i s bečkim kardinalom Christophom Schoenbornom, jednim od najvažnijih biskupa svijeta.

- Profesor Topić slavio je 7. aprila Misu u Salzburgu, u crkvi sv. Andrije sa našim vjernicima. Ugostio ga je župnik-misionar fra Zlatko Špehar i podržao Zakladu. Fra Zlatko izrazio je želju za  osnivanje Napretkove podružnice u Salzburgu – navodi se.

Profesor Topić je, u pratnji tajnika Željka Galića, putovao u Freising na susret s direktorom Renovabisa prof. dr. Thomasom Schwartzom. 

- Renovabis više ne podržava gradnju crkava, nego nekih drugih projekata. Obećali su podršku, manjim projektima, unutar Zaklade. U Freisingu, prof. Topić posjetio je Hrvatsku katoličku misiju i razgovarao sa župnikom-misonarom fra Ivanom Čarugom koji je obećao podržati Zakladu. U Freisingu je susreo Iliju Čolića, kolegu iz sjemeništa-gimnazije.

U Beču je prof. Topić razgovarao i s ambasadoricom Dankom Savić, stalnom predstavnicom BiH pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču. 

Mons.Topić je bio primljen u Odjelu za religijska pitanja Vlade Austrije, koji vodi mag. Florian Welzig. Razgovarali su o BiH, dijalogu, ekumenizmu, te ciljevima i radu Zaklade.  Održan  je i sastanak, u Organizaciji Pro Oriente u Beču koja se posebno bavi jugoistočnom Evropom. U „Missio“ prof. Topić je razgovarao s direktorom p. Karl Wallnerom i dr. Othmarom Kolarom. Tom prilikom susreo je bivšeg tajnika pape Benedikta XVI. i pape Franje, njemačkog nadbiskupa Georga Gaensweina. 

Na kraju putovanja prof. Topić je, kod don Ivice Stankovića koji je bio domaćin prof. Topiću i tajniku tokom boravka u Beču, propovijedao na nedjeljnoj misi za vjernike Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su u dijaspori u Beču.

- Govorio im je o uskrsnuću Isusovom, kao o ispunjenju ljudske čežnje za stalnim životom. Apostoli su dokaz snage uskrsnuća, jer su se razbježali za vrijeme Isusove muke, a nakon susreta sa uskrsnulim Isusom postali su neustrašivi propovjednici Evanđelja. Vjernike je, u propovjedi, upoznao o radu Zaklade Ljudsko bratstvo u BiH i Dokumentu o Ljudskom bratstvu.  Skupljali su se i prilozi za izgradnju centra i kapele Zaklade u Novom Travniku. Uz ostale prof. Topić je posjetio i bivšeg predsjednika HKD Napredak - Podružnica Beč, Filipa Zloušića, svoga bivšeg studenta Marka Ikića, obitelj Galić i druge.

Prof. Topić govorio je i na sjednici Austrijsko-hrvatskog društva prijateljstva, na poziv predsjednika društva dr. Wernera Varge. Pozvali su prof. Topića da najesen održi predavanje za Austrijance, a i Hrvate.

- Prof. Topić zahvalio je, svima sugovornicima, za austrijsku pomoć posebno u ratu jer je austrijski Caritas bio koordinator sve pomoći međunarodnog Caritasa. I sad je Austrija među vodećim investitorima u BiH, a bila je i veliki zagovornik otvaranja pregovora BiH s Evroposkom unijom - saopćila je Press služba Zaklade Ljudsko bratstvo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!