[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/xk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/xk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/xk.jpg","size":"95.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Plej-of Evrolige: Osam timova, četiri karte za Berlin i jedna želja

Real Madrid - Baskonija, Panatinaikos - Makabi, Monako - Fenerbahče i Barselona - Olimpijakos - počinje četvrtfinale Evrolige, osam timova se bori za odlazak u Berlin, gdje će se od 24. do 26. maja održati fajnl-for.

Četvrtfinale večeras (19:30) otvaraju PAO i Makabi u Atini, dok u 21 čas počinje duel Reala i Baskonije u Madridu.

Monako i Fenerbahče će prvi meč odigrati sjutra (19) u Monte Karlu, a dva sata kasnije Barselona dočekuje Olimpijakos.

Prije početka plej-ofa Evroliga je na svom sajtu najavila predstojeće okršaje.

Dva giganta, dva bivša šampiona Evrope, timovi koji godinama nisu igrali na fajnl-foru i osvojili evropsku titulu, ove sezone imaju priliku da se plasiraju u samu završnicu poslije dugo vremena.

Panatinaikos je pet od šest evropskih titula osvojio u periodu od 2000. do 2011. godine. Bila je to zlatna era Željka Obradovića, a nakon njegovog odlaska PAO ne samo da više nije bio na krovu Evrope, već se nije ni plasirao na fajnl-for. Posljednji put je ekipa u završnici učestvovala u sezoni 2011/2012, kada je u polufinalu izgubila od CSKA (68:64), a u meču za treće mjesto od Barselone (74:69). Nakon te sezone Obradović je napustio Atinu i u međuvremenu sa Fenerbahčeom osvojio devetu evropsku titulu, dok je Panatinaikos tavorio i posljednji put u četvrtfinalu Evrolige igrao u sezoni 2018/2019.

Ni Makabi ne može da se pohvali da je skoro bio na fajnl-foru. Posljednji put je to bilo 2014. godine u Milanu, kada je “Ponos Izraela”, predvođen Tajrisom Rajsom, senzacionalno osvojio titulu u konkurenciji CSKA, Barselone i Real Madrida.

Bez obzira na to što godinama nisu bili u samoj završnici, Panatinaikos i Makabi spadaju u sami vrh evropske košarke. Upravo su ova dva tima igrala u finalu 2000. godine kada je PAO slavio 73:67, Obradović osvojio prvu titulu sa Atinjanima, a najkorisniji igrač fajnl-fora bio Željko Rebrača.

Ove sezone su Panatinaikos i Makabi u pravom trenutku podigli formu. Atinjani su slavili na osam od posljednjih devet mečeva u Evroligi, uključujući i gostovanje Real Madridu (97:86), kojem su nanijeli prvi poraz u ovom takmičenju na domaćem terenu ove sezone. U tih devet utakmica trojke su šutirali 41,3 odsto, dok su na prethodnih 25 mečeva šutirali 36,6. A u šutu za tri poena prednjačili su Kostas Slukas i Kendrik Nan.

I Makabi je upisao osam pobjeda na posljednjih devet mečeva, računajući i trijumf nad Baskonijom u plej-inu. Na tih posljednjih devet mečeva tim iz Tel Aviva je vodeći u ligi po prosječnom broju postignutih poena (94,3), pogođenim šutevima za dva (26,2) i asistencijama (20,8), drugi je po broju skokova na utakmici (36,8) i ima u prosjeku najmanje izgubljenih lopti (10,6).

Centralna figura Makabija je Vejd Boldvin, MVP marta u Evroligi. Na posljednjih devet utakmica prosječno je bilježio 19,3 poena uz 3,1 skok, 4,3 asistencije i 21,9 indeks.

U ovoj seriji će biti mnogo interesantnih duela. Slukas i Lorenco Braun će igrati jedan protiv drugog, dok će Džerijan Grant pokušati da zaustavi Boldvina. Ali, najviše borbe očekuje se u reketu, gdje će se Matijas Lesor boriti protiv Džoša Niba. Lesor, jedan od 18 igrača, koji su u 21. vijeku igrali za oba tima, ove sezone prosječno bilježi 13,6 poena i šest skokova. Francuski reprezentativac je fizički dominantan, ali će na drugoj strani biti još jedan dominantan igrač - Nibo. On prosječno postiže 10,9 poena, a ima i 7,3 skoka. Momak iz Hjustona je u završnici regularnog dijela sezone digao formu, pa je na posljednjih šest mečeva prosječno postizao 15 poena, uz 9,5 skokova.

 

Real Madrid je posljednji tim koji je saznao protivnika u plej-ofu. Nakon poraza od Makabija, Baskonija je drugu šansu za plasman u doigravanje iskoristila protiv Virtusa i plasirala se u četvrtfinale prvi put nakon pet godina.

Real je posljednji put plej-of Evrolige propustio u sezoni 2011/2012. Prije tri godine je u četvrtfinalu izgubio od Efesa, a onda je sezonu nakon toga, na putu do fajnl-fora, eliminisao Makabi, da bi prošle godine bio bolji od Partizana i na kraju osvojio titulu. Madriđani su devet puta u 21. vijeku stizali do fajnl-fora, a tri puta su osvajali pehar.

Kada je riječ o Baskoniji, španski tim je 2001. godine u finalnoj seriji poražen od Kindera 3:2. Od 2002. godine tim iz Vitorije je pet puta stizao do završnog turnira, uključujući i finale 2005. (izgubili od Makabija), a posljednji put na fajnl-foru bio 2016. godine.

Real Madrid je tri puta u plej-ofu Evrolige igrao sa španskim klubovima - dva puta je izgubio od Barselone, a jednom eliminisao Valensiju. Sa druge strane, Baskonija je samo jednom u plej-ofu igrala sa španskim timom i to sa Barselonom, od koje je izgubila.

U posljednjem meču ovih rivala u Evroligi, Baskonija je slavila 95:91. Bilo je to u 33. kolu, kada je Markus Hauard odigrao odličnu utakmicu, koju je završio sa 35 poena, pa je izjednačio svoj poenterski rekord u Evroligi.

Hauard je blistao i u posljednjoj plej-in utakmici protiv Virtusa, kada je pogodio osam trojki, od toga četiri u trećoj četvrtini kada je ekipa Duška Ivanovića napravila ključnu razliku.

Baskonija je dva puta zaredom savladala Real u Madridu u Evroligi, a na posljednja četiri meča upisala tri trijumfa.

 

Serija Monaka i Fenerbahčea bi mogla da bude jedna od interesantnijih u plej-ofu. Tim iz Monte Karla je sezonu završio na trećem mjestu sa skorom 23-11, dok je ekipa iz Istanbula bila šesta sa tri pobjede manje (20-14).

Fenerbahče je tokom sezone promijenio trenera. Nakon 13 kola i skora 6-7, bivši šampion Evrope se razišao sa Dimitrisom Itudisom i umjesto njega doveo Šarunasa Jasikevičijusa, koji je debitovao upravo protiv Monaka u Istanbulu. Sa Litvancem je Fener imao skor 14-7. Učinak je mogao da bude i bolji, ali je turski gigant na posljednje četiri utakmice pretrpio tri poraza, a savladao samo Albu, kada je Najdžel Hejs-Dejvis postigao 50 poena i oborio rekord u ovom takmičenju.

Za razliku od Fenera, Monako je imao bolji završetak regularnog dijela. Tim Saše Obradovića je na posljednjih 13 utakmica zabilježio 12 pobjeda, što je bilo dovoljno za treće mjesto pred plej-of.

Monako igra tek treću sezonu u Evroligi, ali je u svakoj dolazio do plej-ofa, dok je prethodne bio učesnik i fajnl-fora.

U sezoni 2021/2022. Monako je poslije pet mečeva u plej-ofu eliminisan od Olimpijakosa, a pamti se da je tu seriju pratio i Kevin Durent.

Prethodne sezone tim Saše Obradovića je u četvrtfinalu savladao Makabi (3-2) otišao korak dalje, do fajnl-fora u Kaunasu, ali je u polufinalu izgubio od Olimpijakosa, a u meču za treće mjesto savladao Barselonu.

Za razliku od Monaka, Fener ima više iskustva u plej-ofu. Turski klub je u doigravanju bio devet puta, a prvi put na fajnl-foru pojavio se pod komandom Željka Obradovića u sezoni 2014/2015. Tim iz Istanbula je sa Obradovićem pet puta stizao do fajnl-fora, tri puta igrao u finalu, a titulu osvojio 2017. godine.

Trener Fenera, Šarunas Jasikevičijus je Barselonu tri godine zaredom vodio na fajnl-foru, ali nije uspio da osvoji titulu. Takođe, Šaras je sa Žalgirisom napravio ogromno iznenađenje i litvansku ekipu u sezoni 2017/2018 odveo među četiri najbolje na kontinentu.

Centralna figura ovog duela je svakako košarkaš Monaka Majk Džejms, koji je ove sezone oborio rekord Vasilisa Spanulisa i postao najbolji poenter u istoriji Evrolige. U regularnom toku je na svakom meču bio dvocifren, a prosječno je bilježio 18,7 poena, uz 5,1 asistenciju.

Barselona je učestvovala na posljednja tri fajnl-fora, dok je Olimpijakos dvije sezone zaredom bio u samoj završnici. Jedna ekipa će prekinuti niz, dok će druga rezervisati hotel u Berlinu.

Timovi su regularni dio sezone završila sa istim skorom (22-12), ali je Barsa oba puta savladala Olimpijakos.

Ova dva rivala su se i ranije sastajala u završnici Evrolige. Atinjani su prvu evropsku titulu osvojili 1997. godine u Rimu, kada su predvođeni Dušanom Ivkovićem, savladali u finalu upravo "blaugranu" (73:58), a Dejvid Rivers ponio MVP titulu.

U finalu su se sastali i 2010. godine, a tada je pobijedila Barselona (86:68), koja je osvojila drugu i do danas posljednju evropsku titulu. MVP fajnl-fora je bio Huan Karlos Navaro koji je jedini španski igrač sa tim priznanjem.

Prije devet godina, ovi rivali su se ukrstili u četvrtfinalu, a bolji je bio Olimpijakos (3:1). Tada su, kao i danas, u Barseloni bili Tomaš Satoranski i Aleks Abrines.

Ovogodišnja serija bi mogla da bude veoma neizvjesna. Barselona je na domaćem terenu u Evroligi izgubila samo od Monaka i Olimpije iz Milana, a regularni dio kod kuće je završila sa skorom 15-2. Brojke "blaugrane" - kada je riječ o postignutim poenima, šutu za dva, za tri poena, asistencijama - su bolje kod kuće nego na strani.

Sa druge strane, Olimpijakos je pobijedio na 10 od posljednjih 11 utakmica, a pet od tih 10 pobjeda je bilo u gostima. Atinjani su drugu sezonu zaredom najbolja defanzivna ekipa, budući da po meču primaju 73,3 poena.

Na terenu će, u ovoj seriji, biti mnogo uzbudljivih duela. Na jednoj strani biće Riki Rubio, Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski, Džabari Parker, Nikola Kalinić, Vili Ernangomes, Jan Veseli... Na drugoj Tomas Vokap (pod znakom pitanja za prvu utakmicu), Ajzea Kenan, Alek Piters, Najdžel Vilijams-Gos, Kostas Papanikolau (i on je pod znakom pitanja za prvi meč), Mustafa Fol, Mozes Rajt, Nikola Milutinov...

Tradicija, sjajni igrači i dva jaka tima garantuju da će i ova serija biti interesantna.

izvor:Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!