[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/palestina-izrael-nasilje1-wafa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/100x73\/palestina-izrael-nasilje1-wafa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/palestina-izrael-nasilje1-wafa.jpg","size":"99.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Palestina pozdravila odluku o istrazi izraelskih kršenja palestinskih prava

Palestina je pozdravila odluku Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda o formiranju nezavisne međunarodne komisije za istragu izraelskih kršenja palestinskih prava.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da odluka vijeća "odražava ustrajnost međunarodne zajednice da provodi međunarodno pravo i štiti palestinska ljudska prava".

- Formiranje komisije provedeno je u skladu s odlukom Palestine u vijeću tokom njegove posebne sjednice broj 30 - navodi se u saopćenju, dodajući da će komisija istražiti izraelska kršenja humanitarnih i međunarodnih zakona o ljudskim pravima na palestinskim teritorijima od 13. aprila.

U četvrtak je Nazhat Shameem Khan, predsjednica Vijeća za ljudska prava, najavila imenovanje Navi Pillay, Miloona Kotharija i Chrisa Sidotija za tri člana Istražne komisije za okupiranu palestinsku teritoriju.

Vijeće je u izjavi za novinare reklo da će Navi Pillay, Južnoafrikanka, koja je bila bivša predsjednica Vijeća za ljudska prava, biti predsjedavajuća međunarodne komisije, čiji će zadatak između ostaloga biti i da se istraže "svi temeljni uzroci tenzija, nestabilnosti i produženja sukoba."

Izraelski mediji izvijestili su da je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da taj potez "u potpunosti zapostavlja 4.300 raketa ispaljenih iz pojasa Gaze prema izraelskim građanima u maju mjesecu ove godine", prenosi Xinhua.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!