[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/l-70b9d56173e2983ef650075d793e9172.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/100x73\/l-70b9d56173e2983ef650075d793e9172.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/l-70b9d56173e2983ef650075d793e9172.jpg","size":"122.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Osnovci iz Ključa, Cazina i Bosanskog Petrovca predstavili svoje kampanje za dobrobit zajednice

S idejom da svakom djetetu treba omogućiti što kvalitetnije obrazovanje, organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan već treću godinu provodi sveobuhvatne aktivnosti u saradnji s osnovnim školama i obrazovnim institucijama Unsko-sanskog kantona. 

Glavni cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti kvalitetnog obrazovanja za svu djecu te poticanje učenika i nastavnika da se aktivno uključe u zagovaranje za unapređenje nastave i cjelokupnog iskustva školovanja. Jedan od posebnih ciljeva ovih aktivnosti je osnaživanje djece kako bi mogli izraziti svoje mišljenje o kvalitetu i inkluzivnosti obrazovanja u svojim sredinama.

U tom smislu, učenici i učenice iz osnovnih škola "Ahmet Hromadžić“ iz Bosanskog Petrovca, "Stijena“ iz Cazina i "Velagići“ iz Ključa su u prethodnim mjesecima proveli svoje zagovaračke kampanje kako bi poboljšali školsko okruženje i aktivno doprinijeli društveno korisnom radu u zajednici.

-Djeci je važno dati priliku da izraze svoje stavove i ideje, jer će im to omogućiti da se osjećaju vrijednim i važnim dijelom društva. Kada djeca nauče zagovarati svoja prava i potrebe, postaju samopouzdaniji, razvijaju empatiju i poštovanje prema drugima, te se osjećaju sposobnijim da utiču na svijet oko sebe. Međutim, da bi djeca imala stvaran uticaj na svoju okolinu, neophodno je da lokalna zajednica i donosioci odluka prepoznaju i cijene njihove ideje, pruže podršku i uvažavaju njihov glas kao aktivnih građana koji će graditi održivu i pravednu zajednicu - izjavila je direktorica za razvoj i kvalitetu programa Save the Children za sjeverozapadni Balkan Aleksandra Babić Golubović.

Učenice i učenici, ali i nastavnici kao njihovi mentori, na posebno osmišljenim treninzima su učili kako da samostalno kreiraju i provedu svoje kampanje. Proces rada podrazumijevao je izradu strategija, poruka i slogana kampanja, kao i komunikacijskih materijala poput panoa, letaka ili kreativnih radova. Na prigodnim događajima u školama, svaka od kampanja predstavljena je učenicima i školskom osoblju.

Podizanje svijesti o štetnim svojstvima energetskih pića bila je tema kampanje koju su realizovali učenici devetog razreda iz OŠ "Ahmet Hromadžić“ u Bosanskom Petrovcu, osmislivši igrokaz u kojem su pokazali kako energetska pića utiču na zdravlje dječijeg organizma.

Borba protiv klimatskih promjena i akcija čišćenja školskog dvorišta bili su u fokusu kampanje provedene u OŠ "Stijena“ u Cazinu, dok su se učenici OŠ "Velagići“ u Ključu, odlučili da svojim vršnjacima ukažu na važnost bontona u obrazovnim institucijama i drugim javnim ustanovama. 

Rezultat ovog višemjesečnog rada je, kako ističu iz organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, uključivanje djece u provođenje vlastitih kampanja u lokalnim zajednicama, ali i dugoročno osnaživanje njihovih kapaciteta. Na ovaj način sudionici su osposobljeni da i u budućnosti zagovaraju promjene u svojim sredinama.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!