[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/27\/rio-1303951-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/27\/100x73\/rio-1303951-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/27\/rio-1303951-1280.jpg","size":"50.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Južna Amerika – živopisan kutak planete kom se divimo

Kao kontinent kontrasta, bogate istorije i živopisnih predjela, Južna Amerika je zaista autentični kutak svijeta. Uzbudljiv ritam, raskošni folklor i jedinstvena ljepota prirode, privlačni su turistima različitih interesovanja.

Putovati Južnom Amerikom za mnoge znači pustolovinu života. Upoznavanje neobičnih kultura, istraživanje neobičnih pampasa, džungle i čudesnih Anda – bilo da ste zaljubljenik u običaje ili prirodu, u južnoameričkim zemljama pronaći ćete zapravo sve ono što želite.

Izdvajamo neke od najnevjerovatnijih atrakcija na kontinentu sambe, džinovskih kornjača i uzbudljivih karnevala. Pročitajte.

Amazonska prašuma – najveća tropska šuma na Zemlji

Zamislite da možete šetati najvećom tropskom šumom na planeti Zemlji. Bez premca po obimu, raznolikosti i složenosti, Amazonska prašuma će vas opčiniti gustinom biljnih i životinjskih vrsta. Oko 60% prašume nalazi se zapravo u Brazilu, Peruu i Kolumbiji, a manjim udjelima u Boliviji, Ekvadoru, Venecueli, Gvajani, Surinamu i Francuskoj Gvajani.

Kao pravi mozaik ekosistema i raznih vegetacija, regija Amazona je stanište za oko 40.000 biljnih vrsta, 1.300 vrsta ptica i čak 3.000 vrsta riba i sisara. Vidjeti iz neposredne blizine sve ove fascinantne oblike života u sezonskim i listopadnim šumama i savanama, dovoljan je razlog da obilazak amazonske prašume postane dio južnoameričkog itinerera.

Drevni grad Inka – Machu Picchu (Peru)

machu-picchu-43387-1280_1.jpg

Machu Picchu je jedna od najintrigantnijih destinacija na planeti i vjerojatno najveća turistička atrakcija Južne Amerike. Uvijek okružen bujnom vegetacijom i pod maglom, na strmim padinama, ovaj napušteni grad drevne Inka civilizacije nalazi se na nevjerovatnih 2.430 metara nadmorske visine. Izgrađen je na Andima 1450-ih godina, najvjerovatnije kao rezidencija za odmor, tj. seosko imanje za cara. 

Posjetioce i danas fasciniraju dobro očuvane zgrade – kuće, hramovi, fontane i kupatila, koja zajedno sa poljoprivrednim terasama predstavljaju dokaz o razvijenom sistemu za navodnjavanje. Druga impresivna zdanja uključuju Hram Sunca, Astronomsku opservatoriju i Intihuatanu, koje sve upućuju na to da je narod Inka posjedovao napredna znanja o Suncu i njegovim planetaranim utjecajima. Svijet se upoznao sa ovom veličanstvenom strukturom 1911. godine, kada je napuštenu citadel otkrio američki arheolog Hiram Bingham.

Pročitaj i: Peruanski arheolozi otkrili na 30-ak grobova prije ere Inka.

Vodopadi Igvazu na tromeđi Argentina – Brazil – Paragvaj

Na mjestu gdje se susreću Brazil, Paragvaj i Argentina, prije svog ušća u rijeku Paranu rijeka Igvazu teče preko neravnog tla unutar šume, odakle se “baca” u vidu polukružnog lanca od 247 nepravilnih vodopada.

Vodopadi Igvazu se sastoje od dva nacionalna parka, jednog u Foz de Igvazu u Brazilu i drugog u Puerto Igvazu u Argentini. UNESCO ih je 1984. godine proglasio svjetskom baštinom i ponovo potvrdio kao izuzetnu univerzalnu vrijednost 2013. godine.

Nacionalni park Igvazu je dom mnogih vrsta životinja i flore koje stvaraju važan prirodni ekosistem povezan sa celom Latinskom Amerikom. Moć, buka i prisustvo vodopada mogu se osjetiti i sa argentinske i sa brazilske strane. Dvije strane nude različite perspektive i poglede, pa je dobra ideja planirati vidjeti obje na putovanju. O ljepoti i veličanstvenosti vodopada svjedoči i jedna anegdota o Eleonor Ruzvelt. Naime, prema priči, kada je Eleonor Ruzvelt po prvi put videla Igvazu vodopade rekla:  “Jadna moja Nijagara!”

Dom džinovske kornjače – Ostrva Galapagos (Ekvador)

Smještena u Tihom okeanu, oko 1.000km od obale Ekvadora, divna, izolirana ostrva Galapagos su vulkanski arhipelag od 13 velikih, šest manjih ostrva i više od 100 ostrvaca. Krstarenje različitim ostrvima Galapagosa je ostvarenje sna svih zaljubljenika u prirodu, jer pruža uvid u raznoliki biljni i životinjski svijet.

Egzotična flora i fauna uključuje džinovske kaktuse, zebe, kormorane koji ne lete i čuvenu džinovsku kornjaču, čiji je prosječni životni vijek od 100 godina. Zapravo, više od 2.900 vrsta morskih životinja postoji u regiji Galapagosa, među kojima su i ajkule čekićare i endemske vrste – pingvini sa Galapagosa, jedina vrsta pingvina koja potiče sa sjeverne hemisfere), morski lavovi i morske iguane, kao i kit ajkule.

Vožnja žičarom iznad Rija do Glave šećera (Brazil)

Glava šećera je poznati brazilski vrh od kvarca i granita, koji gleda na zaliv Guanabara. Izlazi iz rta prekrivenog drvećem, uzdiže se na oko 396m iznad plaža i grada Rio de Žaneira. Njegov vrh pruža zapanjujući pogled na Rio i luku iz ptičje perspektive, a kada se ovom iskustvu pridruži i vožnja žičarom – uzbuđenje je zagarantovano. U prvoj etapi putovanja žičarom se ide od Avenide Pasteur u četvrti Crvena plaža (Red Beach) do vrha planine Urka. Vožnja pruža prvi pogled na Kopakabanu, Kristovu statuu, most Niteroj i zaliv Guanabara. Druga žičara vodi od Urke do same Glave šećera sa nevjerovatnim pogledom na regiju od 360 stepeni.

Najposećenija atrakcija u Riju – Kip Hrista Spasitelja (Brazil)

christ-the-redeemer-1628273-1280.jpg

Putovanje u Brazil mora uključivati njegovu najpoznatiju znamenitost i najposjećeniju atrakciju u Riju, kip Krista Spasitelja, koji je završen 1931. godine. Iako je u pitanju hrišćanski spomenik, u svijetu je prihvaćen kao univerzalni simbol mira. Statua je visoka 38 metara, sa horizontalno ispruženim rukama u dužini od 28 metara. Kao impresivan spomenik kip je postao simbol ne samo za grad Rio de Žaneiro već i za cijelu naciju Brazila. Važno je reći da je to najveća skulptura u Art Deco stilu na svijetu, a proglašena je i za jedno od novih sedam svjetskih čuda 2007. godine.

Svakom turisti koji namjerava da posjeti znamenitost ukazaće se veličanstven pogled na zaliv i Rio. Takođe, put do statue vodi kroz Nacionalni park Tijuka, koji je prepun izvora, vodopada i širokog spektra tropskih ptica, leptira i biljaka.

Arheološka prestonica Amerike – Kusko (Peru)

Postoji bezbroj razloga da posjetite živopisni peruanski grad Kusko, koji se nalazi u južnim Sijerama. Nekada srce carstva Inka, danas nosi titulu arheološke prestonice Amerike. Ruine u Kuskou su reprezentativni primjer fascinantnog inžinjerstva naroda Inka.

Njegove ruševine su vrhunski primjeri izuzetnog inženjerstva Inka. Tu su Hram Sunca, katedrala u Kusku i impresivnu tvrđavu Saksajhuaman. Obavezno treba otići na glavni trg Plaza de Armas, koji je okružen restoranima, kafićima i crkvama. U neposrednoj blizini se nalazi i pijaca San Pedro, gdje od lokalnih prodavaca možete kupiti rukotvorine kulture Kečua.

Patagonija i izlet do Ognjene zemlje

Na krajnjem jugu Južne Amerike nalazi se Patagonija, teritorija na kojoj se prostiru Čile i Argentina kao i neka ostrva argentinskog Antarktika i južnog Atlantika i čuvena Ognjena zemlja. Upečatljiv krajolik Patagonije rezultat je velikih glacioloških i geoloških transformacija koje su se dogodile u regiji prije više miliona godina. Tako danas patagonijski pejzaž čine planine, brojne doline, fjordovi, jezera i rijeke pokrivene glečerima. Iako je riječ o jednom od najnenaseljenijih područja na planeti zemlji, Patagonija je i  dalje dom za neke nevjerovatne divlje životinje i biljke (mnoge su i endemske vrste). Ako ovaj dio Južne Amerike uključite u itinerer svog puta, obavezno posjetite Nacionalne parkove Los Glacijares i Tores del Paine, kao i poluostrva Valdes i Bariloče.

Sa pričom o svakoj znamenitosti postaje jasno: Južna Amerika vas mami na putovanje svojim autentičnim predelima, bogatom istorijom i predusretljivim narodom. Ovaj neobičan i po mnogo čemu fascinantan svijet svakako vrijedi vidjeti bar jednom u životu.

 

Fotografije: https://pixabay.com

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!