[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-32cccf890800ca9cc09a12557cb74777.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/l-32cccf890800ca9cc09a12557cb74777.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-32cccf890800ca9cc09a12557cb74777.jpg","size":"94.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Pozder na Sarajevo Destination Festivalu: Uvesti sistem E-turizam za prikupljanje podataka o turizmu

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder govorila je danas na panelu o aktuelnim izazovima u turizmu "Djelovanje i regulacija Online Travel Agencies (OTA)", koji je održan u okviru Sarajevo Travel Festa-Destination Festivala. 

Osim promocije turističke ponude, ideja ovog festivala je okupljanje turističkih zajednica i cjelokupne turističke industrije na jednom mjestu, kako bi se na što bolji način promovisale turističke destinacije zemalja regiona, Balkana i Evrope, ali i svijeta. 

Govoreći o online platformama, njihovom unapređenju i uticaju na razvoj turizma, Pozder je istakla da je Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022 – 2027. godina, predviđena digitalizacija sektora turizma.

- Da bi se provela digitalna transformacija, Federacija BiH treba proširiti svoje digitalne kapacitete u smislu kadrovskih, tehničkih i finansijskih resursa. To je proces i treba na njemu svakodnevno raditi i pratiti trendove. Također jedna od aktivnosti koja bi doprinijela unapređenju oblasti digitalizacije svakako je uvođenje sistema E-turizam radi prikupljanja podataka u sektoru turizma, kao što su prijava, odjava gostiju, registracija, obračun/naplata boravišne takse, obrada podataka u statističke svrhe i slično - kazala je Pozder.

Na festivalu je na poziv ministrice učestvovao i ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić. Na panelu oboje su istakli važnost saradnje, zajedničke promocije i projekata u turizmu. 

- Saradnja je važna. Zajednički projekti također, ali i osiguranje kvalitetne infrastrukture. Očekujemo veći broj turista u Federaciji, s obzirom na to da je Kanton Sarajevo putem subvencija osigurao nove aviolinije, ali i na podršku koju je Vlada Federacije BiH osigurala za sva tri naša aerodroma. I kao ministrica sam lobirala i radila da se ova priča dogodi te sam sigurna da neće od ovoga profitirati samo građani i turistički radnici u Sarajevu, nego svi u Bosni i Hercegovini. Boljom promocijom i brendiranjem mogu se doseći značajniji rezultati, na čemu se značajnije radi i u 2024. godini. BiH, zbog svojih prirodnih bogatstava, živopisnih gradova, zanimljive historije, sjajne hrane i vrijednih ljudi koji rade u turističkoj branši, sjajna je za posjetu i ovaj festival će pomoći u širenju pozitivne priče o našim destinacijama – poručila je Pozder.

Sarajevo Travel Fest-Destination Festival održava se od 25. do 27. aprila u Centru Skenderija u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Na festivalu su se okupili predstavnici vodećih turističkih agencija, kompanija i platformi za povezivanje turista iz 15 država regiona, Evrope i svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Italija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Francuska, Kipar, Tunis, Saudijska Arabija, Indonezija…).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!