[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/novalic-zdravstvo-mediji-foto-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/100x73\/novalic-zdravstvo-mediji-foto-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/novalic-zdravstvo-mediji-foto-1.jpg","size":"99.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Novalić razgovarao s Čelikom o osavremenjavanju zdravstvenog sektora u FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s vlasnikom i direktorom turske kompanije “Oncosem” Erolom Čelikom o osavremenjavanju zdravstvenog sektora, naročito u oblasti onkologije, te o mogućnostima upotrebe turskih brzih testova za COVID-19.

Premijer Novalić se zahvalio na posjeti te iskazanoj spremnosti Republike Turske i njenih kompanija da pomognu oblast zdravstva, tim prije kad je riječ o liječenju onkoloških pacijenata.

- Dobrodošli ste s konkretnim prijedlozima, posebno o ovako važnim oblastima zdravstvenog sektora. S obzirom na podijeljene nadležnosti u zdravstvu na prostoru FBiH, potrudit ćemo se da uskoro organiziramo novi sastanak s predstavnicima zdravstvenog sektora FBiH kako bismo razgovarali o saradnji i o mogućim narednim koracima - istakao je Novalić.

Inače, riječ je o grupaciji koja razvija rješenja u liječenju onkoloških pacijenata i najveći je dobavljač za Ministarstvo zdravlja Turske. Pored toga, ova kompanija proizvodi medicinske sprave, pomagala i uređaje koji se koriste u liječenju onkoloških pacijenata.

- Mi smo na nivou Turske osigurali sistem da gotovo 80 posto pacijenata prolazi kroz liječenje i terapiju bez napuštanja mjesta u kojem žive, što je veoma važno s motivacijske strane. Kroz razvoj takvog jednog sistema u BiH, istovremeno bi bili smanjeni troškovi liječenja tri do četiri puta i pružene jednake mogućnosti svakom pacijentu, čak i u manjim sredinama - kazao je Čelik.

“Oncosem” je jedan od globalno najvećih proizvođača brzih testova za COVID-19 čiji su rezultati poznati za 3 do 5 minuta, a koji se mogu samostalno koristiti, bez slanja uzorka u laboratoriju, te se, prema riječima proizvođača, koriste i u zapadnoj Evropi.

Iz kompanije “Nucleus Pharma” iz Sarajeva, koja je ekskluzivni zastupnik “Onkosema” za područje bivše Jugoslavije i Albanije, ističu da su testovi već registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, te da se određena količina može naći na tržištu.

- Imajući u vidu kompletnu situaciju, opterećenost sistema finansijama, pogotovo s PCR testovima koji su izuzetno skupi, mi smo dogovorili posebnu cijenu, poseban finansijski paket za BiH, tako da bi se moglo ići u široko testiranje - istakao je Mladen Vlaški, generalni menadžer kompanije “Nucleus Pharma”.

Uoči razgovora s premijerom FBiH, delegacije “Oncosema” i “Nucleus Pharma” razgovarale su o istim temama s predstavnicima drugih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!